Русе: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
Премахната редакция 6125013 на Ergodesign.bg (б.)
(Премахната редакция 6125013 на Ergodesign.bg (б.))
[[ТЕЦ Русе Изток]] има капацитет за производство на електроенергия от 400 MW (2 турбини по 30 MW, 2 по 60 MW и 2 по 110 MW), a [[ТЕЦ Русе Запад]] е с топлинна мощност от 41 MW.
 
В съвременната икономика на града преобладават отраслите на [[лека промишленост|леката промишленост]] — [[шиене|шивашка]], [[текстил]]на и [[хранително-вкусова промишленост|хранително-вкусова]]. 8000 човека в града са заети в шивашкото производство. Големи производители са „Аристон“ (дамска мода), „Антоан Вилл ЕООД“ и „Маркам“. [[химическа промишленост|Химическата промишленост]] е представена от фирмите за бои и смазочни масла], [[Приста Ойл]], „Екон“, „Лубрика“, „Нинахим“, „Полисан“ и „Мегахим“. Развито е машиностроенето и корабостроенето. На територията на града се намира [[Русенска корабостроителница|Русенската корабостроителница]]. Развито е и металообработването, представено от „[[ЖИТИ]]“ АД — производител на изделия от нисковъглеродни стомани — телове, телени изделия и гвоздеи; и „Мегапрофил“ – метални изделия, конструкции и профили и др. Електронната промишленост с производство на печатни платки е представена от „СЕТ Технолоджи“, както и от „Найден Киров АД“ – изработката на битови електротехнически и електроинсталационни изделия. В града се намира и седалището на „Булмаркет“. „Дунарит“ е производител на военна и машиностроителна продукция. Градът е център на мебелопроизводството в [[България]] и е представено от [[Ергодизайн]]„Ергодизайн“, „Стефани Стил“, „Ирим“, „Голд Аполо“, „Интериор 46“, „Фантастико мебел“, „Евродом“, „Ринко Интериор“, „Мак Мебели“, „Солвент“, „Бит Мебели“. „Зита“ изработва прибори и уреди за контрол на температурата и протичането на различни флуиди, предназначени за автоматиката, пневматиката, хидравликата и битовата техника.
 
Търговията в града също е силно развита, с изградени характерните за страната търговски центрове и филиали на всични национални търговски вериги. В града има 6 търговски центъра – ''Роял сити център'', търговски център ''[[Дунав (търговски център Русе)|Дунав]]'', ''Ялта'', комплекс ''Евас'', ''[[Мега Мол (Русе)]]'' и ''[[Mall Rousse]]''. Построени през 1938 година, [[Градски хали (Русе)|Градските хали]] са сред символите на града.

Навигация