Русе: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
 
В следващите десетилетия в града са устроени и познатите за времето на социализма масови панелни жилищни комплекси – “Дружба 3”, “Чародейка”, “Здравец-Изток”. В средата на 70-те год. на ХХ век автомобилното движение се отклонява от главната улица (“Александровска”), която се превръща в пешеходна зона. Съборен е един от символите на града - "Стъклената будка". <ref>http://www.museumruse.com/expositions/panteon_bg.htm Пантеон на Възрожденците - Регионален исторически музей</ref>
 
[[File:Letishte-ruse.jpg|270px|thumb|left|[[Летище Русе]] - 1967 г.]]
 
В началото на 80-те години Русе навлиза в труден период от своята история. В Гюргево е построен химическият завод „[[Верахим]]“, който обгазява града в продължение на почти десет години и се отразява пагубно върху неговото развитие. Населението започва да намалява, като само между 1985 и 1992 г. Русе е напуснат от 15 хиляди души. Въпреки цензурата в медиите относно обгазяванията в града, на 28 септември 1987 г. се организира първата публичната демонстрация - опит за граждански натиск по време на [[социализъм|социализма]]. На екопротеста пред сградата на тогавашния партиен дом се събират около 500 души с искания за чист въздух. Създаден е [[Обществен комитет за екологична защита на Русе|Обществения комитет за екологична защита на Русе]], зад чиято кауза застават редица български интелектуалци. На 10 февруари 1988 г. се провел и най-масовия протест – '''“демонстрацията на майките с количките”'''. Създава се [[Независимо_сдружение_„Екогласност“|Независимо сдружение „Екогласност“]]. <ref>[http://notabene-bg.org/read.php?id=260 Анатомия на един граждански протест в България в края на социализма: случаят „Русе"]</ref><ref>[http://bnt.bg/part-of-show/novite-stari-istorii-obgazyavaneto-na-ruse-prez-80-te-godini “Новите стари истории” – Обгазяването на Русе през 80-те години]</ref>. След 1989 г. румънският завод работи с минимална част от капацитета си и обгазяванията постепенно спират до 1991 г.
=== Развитие в посткомунизма ===
{{раздел-мъниче}}
През втората половина на 90-те год. на ХХ век Русе се отърсва и от знаците на комунизма. Демонтирани са паметниците на [[Владимир_Ленин|Ленин]] и [[Георги Димитров|Георги Димитров]] в целия град. Преименувани са булеварди и улици. Извършва се и "голямата въртележка": съдътСъдът се връща в Съдебната палата, [[БКП]] се връща в старата си сграда, която наскоро след това е предоставена на Музикалната гимназия, а общинатаОбщината се нанася в новата сграда на партийнияПартийния дом.
 
Цялостната икономическа криза в България обаче се отразява и върху развитието на Русе. Повечето големи предприятия в града западат, а безработицата се увеличава. Това води до нови изселнически вълни. След 2000-ната година градът постепенно започва да възвръща предишните си водещи позиции.
133

редакции

Навигация