Русе: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
1109 bytes added ,  преди 8 години
Цялостната икономическа криза в България обаче се отразява и върху развитието на Русе. Повечето големи предприятия в града западат, а безработицата се увеличава. Това води до нови изселнически вълни. След 2000-ната година градът постепенно започва да възвръща предишните си водещи позиции.
Новият корпус на [[Русенски_университет|Русенския университет]] бе открит след десетилетия строителство през 2010 г.
 
През 2011 г централната градска част беше обновена чрез европейски проект на стойност 10 млн. лв. В експлоатация бе пуснат '''първият сух фонтан''' в [[България]]. Вече работи и пречиствателната станция за отпадъчни води в Русе, част от интегрирания воден проект на крайдунавския град, финансиран по програмата ИСПА на ЕС на обща стойност от 57 млн. евро. През същата година бе открита обновената [[Оперно-филхармонично дружество - Русе|Русенска опера]]
 
През 2012 г. приключи проекта на [[Регионален исторически музей, Русе|Регионалния исторически музей]] за ''"Възстановяване и социализация на римската крепост [[Сексагинта_Приста|Сексагинта Приста]]"'', финансиран чрез оперативна програма "Регионално развитие" в размер на 1,2 млн. лв. Започнато е строителството на модерен конферентен комплекс към университетa, кръстен на името на [[Игнат Канев]], дарил 2 млн лева за изграждането му. '''"[[Канев_Център|Канев Център]]"''' е открит тържествено на 10 октомври 2013 г. и разполага с многофункционална зала за 800 места, сцена с площ 120 кв.м., заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места, оборудвани с най-модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод.
 
През 2013 г бе одобрен проект за благоустройство на старата централна градска част, който ще я свърже с "новия" център, намиращ се на площад Свобода. Планира се поставянето на паметник на родения в Русе световноизвестен писател-нобелист [[Елиас Канети]]. Работи се по проект за Интегрирана система за градски транспорт на стойност 29 млн лв.
В процес на строеж са Спортната зала и първият частен музей в България (в сградата на [[Стара_музикална_гимназия|Старата музикална гимназия]]). Предстои откриването на Природонаучния музей с аквариум с дунавски риби.
 
Русе ебе кандидат за [[Европейска_столица_на_културата|Европейска столица на културата]] 2019 <ref>http://ruse2019.eu/</ref> с концепция “Русе – град на свободния дух”.
 
== Население ==
133

редакции

Навигация