Бигъл: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
32 bytes added ,  преди 8 години
малки поправки
(малки поправки)
{{към пояснение}}
 
{{Породи кучета
|name= Бигъл
--- ЦВЕТОВЕ ---
 
Така, както са разнообразни цветовите пртедпочитания в човешкото общество, цветовете при бигъла пораждат значителни спорове сред развъдчици, изложители и съдии. Съдиите, които не са специалисти по породата, често не знаят за широката вариативност при цветовете на бигъла и отдават своите предпочитания на традиционните "трицветни" екземпляри. Въпреки, че цветовите съдийски предпочитания във Великобритания, все още не са напълно изкоренени, те са установени в много по-голяма степен в някой европейски страни, Авсрталия, Нова Зеландия и САЩ.
 
Една от причините за казуса с цветовете е тълкуването на стандарта на породата, който гласи: "Всички познати цветове за гонче с изключение на цвят на черен дроб. Върхът на опашката е бял.". Това означава, че няма никакви предпочитания към нито един от цветовете и техните комбинации, така също и тяхното разпределение и петнистост, нямат значение, но се предпочита бял цвят на върха на опашката. С едно изключение - гончетата неможе да имат неправилно оцветяване. Това изключение е цвят на черен дроб, който се счита за недопустим, тъй като често се придружава от много светли очи, или даже зелени очи с розови клепачи.
 
Сред признатите за гончетата цветове има три основни: чернен, бял и жълтокафяв, всеки от които варира в отенъци, даже черното и бялото! Общият брой комбинации, които може да се направят с тези 3 цвята са 14 и могат да бъдат разделени в следните групи:
Три цвята (триколор, threecolour): Състои се от цели участъци от 3 основни цвята. Трицветните гончета са били и си остават най-разпространените, поради което всички ги смятат за традиционни. Трицветна окраска с големи бели петна се описва като "припламваща" или "брилянтна"; голяма бяла площ, с черен гръб се нарича "чепрачена". Типично описание за това оцветяване от един съдия не специалист е "куче на петна".
 
Два цвята (наричани с необичайното биколор, bicolours): Това оцветяване е много популярно във Великобритания и често притежава отлично качество. Бялото, като основен цвят, съчетано с рижо, което може да варира от бледо лимонено до наситено кестеняво.
Бяло с бледо лимонено - лимонено-бяло (lemon&whites), по-ярките отенъци на рижото - рижо-бяло (tan&whites). Ако рижият цвят има червеникав или оранжев отенък, то става въпрос за червено-бяло (red&whites). Черно-бялото оцветяване е допустимо, но много рядко срещано.
 
Един цвят: Единствения допустим цвят е белият. Рядко се среща, но към него могат да бъдат причислени кучетата с малки бледо-рижи петна, които са трудно различими от разстояние.
 
Пъстро: Оцветяване на гончето, при което трите основни цвята са примесени и не са разположени в цели участъци, с изключение на бялото. В зависимост от това, какъв цвят преобладава, общият отенък се изменя, като така се появяват няколко типа пъстри оцветявания: лимонено-пъстро (lemon-pied) - доминиращ лимонен или кремав цвят, примесен с черно и бяло; заешко пъстро (hare-pied) - повече рижо, отколкото черно и бяло, като на заек; и пъстро, като язовец (badger-pied) - при което оцветяване, основен е черният цвят. Пъстрото оцветяване се среща най-рядко.
 
Петнисто: Подобно на трицветното и двуцветното оцветяване, но с неголеми черни и рижи точки, или петънца, из бялата козина. Оцветяването може да бъде описано, като трицветно петнисто (tricolour mottles), лимонено петнисто (lemon mottles), рижо петнисто (tan mottles), червено петнисто (red mottles).
 
;трицветно петнисто
 
трицветно петнисто
 
Преди много години в Южен Уелс и Южна Ирландия са се срещали кучета с черен цвят със синкав отенък, които били наричани синьо-рижо-бели (blue-tan-white). Днес подобни екземпляри се срещат изключително рядко, но наскоро са наблюдавани няколко подобни в Австралия и САЩ. Тези синьо-рижо-бели кучета, също така, могат да са със сини петънца из бялото и са наричани сиьо петнисти (blue mottles).
 
;синьо петнисто
 
синьо петнисто
 
По-светъл нюанс на синьото, почти сив, се срещя много рядко, но обичайно е съпровождан от светли очи. Синьо/сивият цвят не е правилен цвят, тъй като е изроден черен, поради което не трябва да се отнася към типичните цветове за гончета.
 
Необходимо е да се помни, че оцветяването на новородените кученца може да се променя. За пример: главата, ушите и раменете на трицветните кученца винаги са черни, но с течение на няколко седмици след раждането, те започват да порижевяват. По същия начин, нюансите на кремавото, кафявото или сивото по гърба скоро изчезват, а неголемите бели и рижи петна в черното, обичайно стават неразличими към 12-та седмица, за радост на развъдчиците. Не се съхраняват в течение на целия живот на гончето и тъмните черни петна. Със старостта те изсветляват и могат напълно да побелеят.
 
Размерът, симетрията и разпространението на цвета нямат значение, с изключение на белия връх на опашката, но могат да създадат оптическа измама,на която съдията е длъжен да отреагира. Например широката бяла полоса на главата, спускаща се между очите, създава впечатление за много широка глава. Черният плащ от главата до опашката, значително удължават тялото. Бяло петно на гърба, може да създаде впечатление за неправилна горна линия, а рижите или черни петна по крайниците могат да създадат впечатление за отпуснати лакти, силно изразени ъгли или неправилни на движения.
 
Бигълът се среща в най-различни цветови комбинации, почти всиките от които са допустими и това е един от факторите, благодарение на който породата е станала толкова популярна. Личните предпочитания могат да бъдат отрязявани в процеса на развъждане, но никога по време на състезание. Без съмнение всички оцветявания трябва да бъдат насърчавани, без предпочитание на едни пред други.
DJW Октомври 1999 г.
 
{{commons|Beagle}}
 
{{животно-мъниче}}
 
[[Категория:Хрътки]]
[[Категория:Британски породи кучета]]

Навигация