Разлика между версии на „Мейнстрийм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Така мейнстриймът включва цялата [[популярна култура]], която обикновено се разпространява чрез [[масмедии]]те. Противоположностите на мейнстрийма са [[субкултура|субкултурите]], [[Контракултура|контракултурите]], фен-клубовете и др. Понякога с понятието „мейнстрийм“ биват наричани онези гледни точки, които са типични за етноцентризма и хегемонното представяне на определена субкултура, например когато една субкултура се опитва да наложи своите възгледи като най-правилни. От друга страна определени субкултури могат да определят дадени течения като мейнстрийм, когато се опитват да ги омаловажат в художествен или естетически план. В този смисъл понятието мейнстрийм се приближава до етикета [[комерсиалност]], използван в [[България]].
 
Мейнстрийм са неща, които отговарят на масовото възприятие или масовата попкултура, или елементи на медийна култура, или дори интернет тенденции, като тези много често са разпространявани и промотирани от масмедиите. Като цяло се възприема, че субкултурите са обратното на мейнстрийма, но самите субкултури също могат да се превърнат в мейнстрийм, като рап-културата например. В това отношение реална опозиция на мейнстрийм културите заявяват контракултурите, а в науката (където също може да става дума за мейнстрийм течения) това са алтернативните и критични подходи. Терминът, освен в положителен смисъл като "модерен", може да се използва и пейоративен аспект, например изразът "I .... before it was cool" (част от [[хипстър културатакултура]]та) говори за това, че популярността на тенденция, стил и т.н. го превръща в банално и дори скучно или безинтересно. Това обаче още не означава противопоставяне на мейнстрийм "вкуса", а говори само за естетично предпочитание към минотарни "тенденции". За разлика от хипстър културата, която борави с този тип "културна реакция", например в икономиката противопоставянето между "мейнстрийм" и хетеродоксална и дори още повече марксистка икономическа мисъл са много силни и по отношение на базови понятия и разбирания <ref>[http://www.lifeaftercapitalism.info/news/324-studenti-sreshtu-ortodoksalnoto-prepodavane-na-svobodniq-pazar Студенти срещу ортодоксалното преподаване на "свободния пазар"], 24 ноември 2013</ref>.
 
По отношение на филмовата продукция това са филми, промотирани в големите киносалони, най-често от Холивуд, макар че в отделните страни, Китай например, също може да има мейнстрийм тенденции и филмови заглавия, които обаче да имат по-скоро алтернативен характер в други страни.

Навигация