Разлика между версии на „Луи IX“

Направо към навигацията Направо към търсенето
1862 bytes added ,  преди 7 години
редакция без резюме
Проблемът с владените от Плантагенетите земи във Франция обаче остава. Подкрепян от Пиер Моклерк [[Хенри III (Англия)|Хенри III]] акостира в Бретан и предприема поход в западна Франция. Луи IX, тогава едва 15-годишен, застава начело на армията, заповядва да се възстанови крепостта в Ангър и се насочва към [[Нант]], където се е установила английската войска. Всъщност битка не се осъществява, тъй като след един безсмислен поход към [[Бордо]] Хенри III се оттегля. Преговорите се възобновяват и Пиер Моклерк признава върховенството на Луи IX.
 
Първите=== изяви на младия крал обаче не били успешни. Организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се провалил.===
През 1244 година Луи тежко заболял и дал обет да стане кръстоносец. Получил в Сен-Дени хоругва атрибути на поклонник и изпросил Лион благословията на папата, Луи с кръстоносците си пристигнал през септември 1248 година в Кипър, а есента на 1249 година в Египет, Дамиета, която на 6 юни французите превзели. Движейки се по-нататък, Луи се достигнал град Мансур (1250), но силите на кръстоносците били отслабени от раздори и безпорядък и той не успял да го превземе.
 
По време на отстъплението към Дамиета, сарацините настигнали Луи и го взели в плен, от който той се откупил с предаването на Дамиета. В май 1250 година Луи ІХ отплувал от Египет, но останал 4 години (1250—1254) в Сирия, очаквайки нови кръстоносци. Със своето нравствено влияние Луи подържал христианите в Палестина, завързал контакти с азиатските владетели.Славата му се разпространявала на далеко. Получавайки известие за смъртта на майка си Бланш Кастилска, Луи се върнал във Франция след шестгодишно отсъствие и ревностно се заел с държавните дела.
 
Така организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се провалил.
 
=== Осми кръстоносен поход ===
Крал Луи IX Свети не се примирявал с неуспехите. Като ревностен католик продължавал да желае освобождаването на Гроба Господен. Той ръководил и [[Осми кръстоносен поход|Осмия кръстоносен поход]] през [[1270]] г. Същата година Луи Свети починал от [[чума]] при обсадата на Тунис по време на същия поход.
 

Навигация