Славщица: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 24: Ред 24:


== Културни и природни забележителности ==
== Културни и природни забележителности ==
На 4,5 км западно от селото се намира местността „Скока“. Там има чуден водопад с височина 6 м и красив вир под него, който е обитаван от риби (речен кефал, мряна и уклей) и дребни раци. На юг от селото по хребета минава римски път, който започва от р. [[Вит]] при местността Боаза и слиза при с. Сопот.
На 4,5 км западно от селото се намира местността „Скокъ“. Там има чуден водопад с височина 6 м и красив вир под него, който е обитаван от риби (речен кефал, мряна и уклей) и дребни раци. На юг от селото по хребета минава римски път, който започва от р. [[Вит]] при местността Боаза и слиза при с. Сопот.


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==

Версия от 12:04, 3 юни 2014

Славщица
Общи данни
Население45 души[1] (15 март 2024 г.)
1,57 души/km²
Землище28,761 km²
Надм. височина456 m
Пощ. код5522
Тел. код06930
МПС кодОВ
ЕКАТТЕ67057
Администрация
ДържаваБългария
ОбластЛовеч
Община
   кмет
Угърчин
Станимир Петков
(ГЕРБ; 2015)

Сла̀вщица е село в Северна България. То се намира в община Угърчин, Област Ловеч. Има преселници от него в Тетевен, Плевен, село Търнене Плевенско, Горна Оряховица, София, Долни Дъбник, Сливен и други населени места.

География

Има планински релеф. На север граничи с гр. Угърчин, на изток със село Сопот, на юг със с. Малка Желязна и с. Български извор, на запад със с. Торос. Намира се на 5 км от магистралата София - Варна. През землището на селото минава река Калник.

Религии

Основно християнско население. В селото се намира и православен храм.


Културни и природни забележителности

На 4,5 км западно от селото се намира местността „Скокъ“. Там има чуден водопад с височина 6 м и красив вир под него, който е обитаван от риби (речен кефал, мряна и уклей) и дребни раци. На юг от селото по хребета минава римски път, който започва от р. Вит при местността Боаза и слиза при с. Сопот.

Редовни събития

Пролетен бал, Събор на църковния празник Свети Дух

Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България