Разлика между версии на „Шарл V“

Направо към навигацията Направо към търсенето
59 байта изтрити ,  преди 6 години
редакция без резюме
м (сегашно време, изглаждане)
}}
 
''' Шарл V''' Мъдри (фр. ''Charles V le Sage''; 21 януари [[1338]] г.[[замък]]а [[Венсен (замък)|Венсен]], [[Ил дьо Франс]] - 16 септември [[1380]] г.) е крал на [[Франция]] от [[1364]] до [[1380]] г.‎ Най-големия син на краля на Франция [[Жан II Добрия]] и неговата първа жена [[Бона Люксембургска]]. От 1356—1360 години и в началото на 1364 година (във времето на пребиваването на Жан II, в английски плен) — регент на Франция. Неговото царуване се характеризира с края на първия етап на Стогодишната война: Шарл V успялуспява практически напълно да върне териториите, загубени от неговите предшественици, и да възстанови властта над държавата.
 
== Детство ==
След пленяването на [[Жан II Добрия]] при [[Поатие 1356|Поатие]] (19 септември 1356), избягалият от бойното поле дофин Шарл неочаквано за самия него следвало да поеме управлението на френската монархия — с титла главен наместник на кралството. Положението било критично: кралят Жан бил в плен; англичаните окупирали значителна част от страната; управляващият елит се раздирал от конфликти.
 
Необходима мярка станаластава свикването през октомври 1356 година на Генерални щати в Лангедойл. Сред депутатите на Щатите преобладавалипреобладават представители на градовете от Северна Франция (оглавявани от парижкия прево Етиен Марсел) и симпатизанти на Карл Злия, заключен в затвора от [[Жан II Добрия]]. Условието за предоставяне на исканата от Шарл допълнителна парична помощ, Щатите поискалижелаят освобождаване на [[Шарл Злия]] и административни реформи. В частност, предлагалопредлага се създаване на Съвет при дофина за контрол над финансовата дейност над правителството. Съветът следвало да е избираем от Щатите и да се състои от 4 прелати, 12 рицари и 12 граждани. Нуждаейки се от пари и нямайки възможност да встъпи в конфликт с Щатите, Шарл V се опиталопитва да бави нещата във времето: Той отпътувалотпътува за Мец за среща с император Карл IV. След неговото завръщане, обаче новата сесия на Щатите изнудилапринуждава Шарл V да издаде на 3 март 1357 година Великия реформаторски указ. Съгласно указа, назначаването и смяната на чиновниците за напред, следвалоследва да става от Комисия на Щатите; в Кралския съвет билиса включени 6 представители на Щатите; разходите на дофина и екстрените разходи се контролираликонтролират от Щатите; Самите Щати следвалоследва да се свикват периодично. Опитът на Шарл през лятото на 1357 година да отмени указа билсе проваленпроваля от Етиен Марсел.
[[Файл:Entrée de Charles V à Paris.jpg|thumb|Завръщането на Шарл V в Париж 2 aвг. 1358]]
През ноември 1357 година от затвора избягалбяга Шарл Злия. През февруари 1358 година Щатите заставилизаставят дофина Шарл да се помири със своя опасен съперник. Метежниците, подстрекавани от [[Етиен Марсел]], нахлулинахлуват в двореца на дофина и пребилипребиват неговите приближени (двама маршали билиса убити пред очите на Шарл).
 
Шарл решително се справилсправя с Щатите постепенно: На 14 март 1358 година приел титлата регент; На 25 март 1358 година избягал от Париж. В противовес на метежните Парижки щати в Компиен билиса свикани лоялни на регента Генерални щати.
 
През лятото на 1358 година цяла централна Франция билае разтресена от стихийното селско въстание [[Жакерия]]. Етиен Марсел се опитал да използува това въстание за свои цели, но не пресметналпресметва нещата добре: Пред лицето на общата опасност феодалите неочаквано се сплотилисплотяват. Армията под командването на Карл Злия разбиларазбива «селяните-жаки». Дофинът-регент, умело разпалвалразпалва конфликтите между парижките метежници и Щатите, и се добилдобива до целта си: На 31 юли Етиен Марсел биле убит от гражданите, а Шарл Злия напусналнапуска Париж.
 
На 3 август дофинът Шарл се завърналзавръща в Париж като морален победител. Най-активните участници във въстанието билиса екзекутирани, като непосредствено след това на 10 август, Шарл обявилобявява всеобща амнистия.
 
Вътрешните смутове приключилиприключват, Великият указ биле отменен, младият регент съумялсъумява да преодолее небивала криза на централната власт.
[[Файл:Charles V et Jeanne de Bourbon.jpg|thumb|right|300px|Шарл V и Жана Бурбонска]]
 
10 424

редакции

Навигация