Фан Тхи Ким Фук: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
името на снимката
(форматиране: 7x тире, 2x кавички, интервали (ползвайки Advisor.js))
м (името на снимката)
'''Фан Тхи Ким Фук''' ({{lang-vi|Phan Thị Kim Phúc}}), е жена от [[Виетнам]], станала световно известна като централен персонаж в снимката „Виетнам„Терорът Напалм“на войната“ („Vietnam{{lang-en|The Terror of Napalm“War}}).
 
== Детство ==
 
== Бомбардировка на 8 юни 1972 ==
На 8 [[юни]] [[1972]] г., района на Транг Банг, е атакуван от [[Южен Виетнам|южновиетнамски]] войски, за да отблъснат северновиетнамско нападение. При атаката южновиетнамски самолети бомбардират района с [[напалм]], засягайки и цивилното население. Ким Фук е със изгорен гръб и ръце, захвърля горящите си дрехи и бяга по шосе към южновиетнамските войници. На шосето, заедно с други деца от селото, тя е снимана от Ник Ут – [[САЩ|щатски]] фотограф с виетнамски произход, работещ за [[Асошиейтед Прес]]. На снимката Ким е гола, пищяща и размахваща изгорените си ръце, виждат се и други деца, южновиетнамски войници и фоторепортер.<ref>[http://en.wikipedia.org/wiki/File:TrangBang.jpg]</ref> За снимката Ник Ут печели наградата [[Пулицър]]<ref>[http://www.pulitzer.org/bycat/Spot-News-Photography pulitzer.org - Spot News Photography]{{икона en}}</ref> и други отличия.
 
Бомбардировката и в частност Ким са заснети и от британския оператор Алън Даунс работещ за ITN (британска новинарска агенция).<ref>[http://www.itnsource.com/en/shotlist//ITN/1996/10/09/BSP091096008/?s=Alan+Downes&st=0&pn=1#http://www.itnsource.com/en/shotlist//ITN/1996/10/09/BSP091096008/?s=Alan+Downes&st=0&pn=1 itnsource.com – ALAN DOWNES DEATH | Archive Footage | ITN Source]{{икона en}}</ref><ref>[http://www.youtube.com/watch?v=Ev2dEqrN4i0 youtube.com – Vietnam Napalm]{{икона en}}</ref> Кадрите му не добиват популярност, колкото снимката на Ут.

Навигация