Челябинск: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
махам твърдения без източник
Редакция без резюме
Ред 41: Ред 41:
==География==
==География==
{{Раздел-мъниче}}
{{Раздел-мъниче}}
Градът е разположен в източната част на планината [[Урал]] и е в близост до границата на Русия с [[Казакстан]].
Градът е разположен в източната част на планината [[Урал]] и е в близост до границата на Русия с [[Казахстан]].
Наблизо се намират и градовете [[Магнитогорск]] и [[Курган (град)|Курган]].
Наблизо се намират и градовете [[Магнитогорск]] и [[Курган (град)|Курган]].



Версия от 18:25, 13 юли 2014

Шаблон:Селище в Русия инфо

Челя̀бинск (Шаблон:Lang-ru) е град в Русия, административен център на Челябинска област в Уралски федерален окръг. Населението му през 2012 година е 1 143 458 души.

История

Градът е основан през 1781 г. на базата на селище, възникнало около създадената през 1736 г. крепост Челяба.

През май 1918 г. след сблъсък с местните болшевики градът е окупиран от Чехословашките легиони. Разраства се по време на Втората световна война, когато там са евакуирани много предприятия от европейската част на Съветския съюз. По онова време в града се произвеждат танковете Т-34 и ракетните установки Катюша, поради което той получава прозвището Танкоград.

Авария в комплекса Маяк

През 1957 г. в комплекса Маяк (на 150 км северозападно от Челябинск) става ядрена авария, макар и с по-малки последствия от тази в Чернобил.

Челябински метеорит

География

Градът е разположен в източната част на планината Урал и е в близост до границата на Русия с Казахстан. Наблизо се намират и градовете Магнитогорск и Курган.

Население

Населението на града през 2012 година е 1 143 458 души. През 2010 година населението на града е 1 130 132 души, от тях 1 082 269 са определени по народност:

Побратимени градове

Източници

  • Lennart Samuelson. Tankograd. The Formation of a Soviet Company Town: Cheliabinsk, 1900s–1950s. Basingstoke, Palgrave Macmillan, 2011.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chelyabinsk“ и страницата „Челябинск“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.