Разлика между версии на „Луи VII“

Направо към навигацията Направо към търсенето
28 байта изтрити ,  преди 6 години
редакция без резюме
През 1137 , по време на поклонение към [[Сантяго де Компостела]] , на херцогът на Аквитания , Гийом X умира, вероятно на  Велики петък , а владенията му херцогство Аквитания и Гаскония и графство Поатие, са наследени от петнадесетгодишната му дъщеря, Алиенор.  Гийом Х, обаче преди да умре от страх, че младите му дъщери ще станат жертва на някой васал, написал писмо до Луи VІ с молба да бъде настойник на двете му дъщери и да ожени по-голямата за престолонаследника Луи VІІ.     
 
Луи VI радост приелприема бракбрака, мислейки, че кралство Франция от Лоара ще се разпростре до Пиренеите и Средиземно море , включвайки следните райони: на Гиена , Гаскония , Перигор , Лимузен , Поату и Сейнтонж .     
 
Бракът между Алиенора и Луи Младия е отбелязан на 25 юли 1137 ,в Бордо и по време на пътуването до Париж, двойката се венчава от архиепископа на Аквитания в катедралата в Поатие, но херцогството не се присъединява към короната на Франция. Луи оставя Алиенор херцогиня на Аквитания. Договорено е също, че първото им дете ще е [[крал на Франция]] и херцог на Аквитания, и сливането на двете области, ще се проведе с едно поколение по -късно.     
 
Но докатоДокато Луи VII, се връща от пътуването си от Аквитания към Париж, на първи август 1137, Луи VI умира от [[дизентерия]], дължаща се на системното му преяждане(което вече е довело до затлъстяване), в гората на Компиен , не далеч от Сенлис , след завръщането си от наказателна експедиция срещу управителя на Сент-Бристон-сюр-Лоар .
 
Той е наследен от седемнадесет годишният Луи VІ-Млади, който първоначално иска да направи монах <sup>[2]</sup> . Луи VII  заедно с Алиенор са короновани <sup>[3]</sup> за крал и кралица на Франция , в [[Бурж]] , на 25 декември 1137 година.
 
Луи VІІ продължава политиката на баща си Луи VІ Дебели, но без неговата последователност и енергия. Той започва с това, че наказва със смърт орлеанските граждани, дошли да го молят да им дари общинските учреждения. На Луи муVІІ се налага да се бори с феодалите и да встъпва в съюз с градовете.
== Кръстоносен поход ==
[[файл:LouisVIIatVezelay.jpg|miniatur|thumb|Луи VII и Бернар от Клерво. Илюстрация на [[Жан Коломб]]]]
Крал Луи VII предвожда своите кръстоносци по дългия път от Мец през земите на унгарците и българите до Константинопол. Оттам, преминавайки през множество препятствия, неразбирателства с германския крал и ромейския василевс, сблъсъци с местното население и с мюсюлманите, преброждайки труднопроходими планини и реки, достига до [[Антиохия]]. Там го посреща князът на Антиохия [[Раймон дьо Поатие]]. Луи попада в центъра на големия спор между европейските заселници накъде трябва да бъдат насочени военните усилия, и в крайна сметка походът му претърпява пълен военен провал.
 
През 1148 г. Луи VІІ достига&nbsp;Антиохия с неголяма войска, защото губи много войници поради глад, горещини и коварството на византийците. От Антиохия Луи VІІ тайно отпътува за&nbsp;Тир, където очаква нови кръстоносци. След това се отправя с войската си да обсажда&nbsp; Дамаск, но е разбит. Минава през Йерусалим по молба на [[тамплиери]]те. На Пасха през 1149 година Луи се връща във Франция.
[[файл:RaymondOfPoitiersWelcomingLouisVIIinAntioch.JPG|thumb|[[Раймон дьо Поатие]] посреща Луи VII в [[Aнтиохия]].Миниатюра от Жан Коломб]]
 
== Бракове ==
[[File:Alienor-d-aquitaine et jean sans terre.jpg|thumb|upright=0.9|Алиенора Аквитанска с дъщеря си от [[Giovanni Senza Terra|ДжованиДжон]].]]
На връщане от кръстоносния поход Луи VІІ постига анулиране на брака (1152 година) с Алиенора Аквитанска, на която са върнати &nbsp;[[Аквитания]],&nbsp;[[Поатие]],&nbsp;[[Гаскон]]. Алиенора се омъжва за графа на [[Анжу]] –&nbsp;Анри Плантагенет, който впоследствие става [[крал на Англия]] под името Хенри II. Макар да се счита за васал на френския крал (той владее почти цялата Западна Франция), Анри е реално по-могъщ от Луи VІІ.
 
10 400

редакции

Навигация