Талтсън: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 2 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q2391021.
Ред 43: Ред 43:


[[Категория:Реки в Канада]]
[[Категория:Реки в Канада]]
[[Категория:Северозападни територии]]
[[Категория:Реки в Северозападните територии]]

Версия от 15:49, 22 юли 2014

Шаблон:Река инфо Талтсън (на английски Taltson River) е река в северна Канада, Северозападни територии, вливаща се в югоизточната част на Голямото Робско езеро, от системата на река Маккензи. Дължината ѝ от над 500 km[1] ѝ отрежда 64-то място сред реките на Канада.

Река Талтсън изтича от езерото Ковънтри в югоизточната част на Северозападните канадски територии, на 401 м н.в. В началото тече на север, преминава през няколко малки езера и езерни разширения, постепенно завива на северозапад и запад и навлиза в източния ръкав на голямото езеро Ноначо. След като премине през него и изтече от югозападния му ъгъл реката последователно преминава през езерата Талтсън, Кинг, Лейди Грей, Benna Thy Lake, Козо и Туин Горгас и достига до езерото Тсу, като в този участък в началото тече на юг, а след това на запад. Шестнадесет километра след като изтече от езерото Тсу река Талтсън рязко завива на север и след около 100 км се влива чрез делта в югоизточната част на Голямото Робско езеро, от системата на река Маккензи при градчето Рочър Ривър.

На около 30 км нагоре по реката, южно от Рочър Ривър, има още едно малко градче Рат Ривър, с което се изчерпват населените места не само по течението на реката, но и в целият ѝ водосборен басейн.

Площта на водосборния басейн на Талтсън е 58 700 km2[1], който представлява 6% от площта на водосборния басейн на Голямото Робско езеро. Част от южния участък от водосборния басейн на реката попада в североизточния югъл на провинция Албърта и северозападния ъгъл на провинция Саскачеван. Основни притоци: леви — Тазин (най-голям приток), Тетъл, Рат; десни — Рътлидж.

Средният многогодишен дебит при изтичането на реката от езерото Тсу е 183 m3/s[1], като максимумът е през юни — 253 m3/s, а минимумът през март-април — 106 m3/s.

Вижте също

Източници

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Taltson River в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​