Разлика между версии на „Деметрий Фалерски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
правописни и стилистични поправки
(правописни и стилистични поправки)
[[Файл:Alexandria18.jpg|thumb|200px|Статуя на Деметрий на входа на [[Александрийска библиотека]]]]
'''Деметрий Фалерски''' ({{lang-grc|Δημήτριος Φαληρεύς}}, {{lang-la|Demetrios Phalereus}}; * [[350 пр.н.е.]]; † [[280 пр.н.е.]]) е [[древногръцки]] [[философ]] от [[Ликейска школа|перипатетик]] и политик.
 
Той произлиза от нишотонисшето обшество, роден е през 350 пр.н.е. в [[Палео Фалиро]]. Син е на Фанострат. Той учиУчи заедно с поета [[Менандър]] при [[Теофраст]] от [[Ересос]] и получава в [[Атина]] голямо влияние като оратор голямо влияние. Започва политическата си кариета през 325 пр.н.е.
През 318 пр.н.е. цар [[Касандър]] го поставя на върха на управлението на града. Неговото десегодишнодесетгодишно управление е най-щастливият период в по-късната атинска история и aтиняните му поставят 360 статуи, толкова, колкото дни тогава имала годината. Когато през 307 пр.н.е. [[Деметрий I Полиоркет]] тръгва към Атина, Деметрий Фалерски е осъден от атиняните на смърт. Той отива в [[Александрия]], където е приет с почести от [[Птолемей I]], и му помага в основаването на [[Александрийска библиотека|Александрийската библиотека]] (''Bibliotheca Alexandrina''). [[Птолемей II]] Филаделф обаче изпраща Деметрий обаче в [[Горен Египет]] в изгнание, където той умира след 283 пр.н.е., вероятно отпоради охапванеухапване от змия.
 
Деметрий е един от първите философи от [[Ликейска школа|Ликейската школа]]. Той е автор на множество произведения, които днес не са запазени.
 
ТойДеметрий подарява на своя учител, философа и ботаникаботаник [[Теофраст]] една, градина, която имасъс светилище и библиотека, която днес се намира в националната градина в Атина. Родното му място ''Phaleron,'' близо до Атина, днес се казва ''Paleo Faliro'' ("Стар Фалерон").
Неговото родно място ''Phaleron'' близо до Атина днес се казва ''Paleo Faliro'' ("Стар Фалерон").
 
[[Диоген Лаерций]] пише за него кратка биография в петата книга (редове 75-85) на своето произведение ''ЖивотЖивотът и ученияученията на прочути философи''.
 
== Източници ==
74

редакции

Навигация