Радослав Гайдарски: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Ред 47: Ред 47:
[[Категория:Носители на орден Стара планина]]
[[Категория:Носители на орден Стара планина]]
[[Категория:Личности (Видин)]]
[[Категория:Личности (Видин)]]
[[Категория:Български министри]]

Версия от 10:14, 4 август 2014

Радослав Гайдарски
български лекар и политик
25 юли 2005 г.
Роден
Народен представител в:
VII ВНС   XL НС   
Семейство
Подпис

Радослав Ненков Гайдарски (р. 25 декември 1937) е български лекар и политик. Министър на здравеопазването от 2005 г. в кабинета на Сергей Станишев от квотата на Коалиция за България. Почетен гражданин на Видин и София. Специалист в областта на коремната хирургия.

Медицинска кариера

Радослав Гайдарски е роден в с. Градец, Област Видин. Завършва видинска гимназия и Медицинската академия (1962) в София, а след това работи в болница в гр. Видин, където взема специалност по обща хирургия (1967). Специализира в ИСУЛ, Медицинска академия, ВМА, Национален онкологичен медицински център, както и във френската болница „Кошен“ в Париж.

Хабилитира се през 1983 г. и е избран за доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия. Доктор на науките от 1989, професор от 1990. Работи като асистент във II хирургия в Медицинската академия. Оглавява Клиниката по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия от 1983 г. до 2003 г.

Началник на клиниката по хирургия в Университетска болница „Лозенец“, където работи от 2003 г. Републикански консултант по хирургия. На 19 октомври 2004 получава наградата „Лекар на годината“, а на 18 ноември с.г. участва в първата чернодробна трансплантация в България. Носител на званието „Лекар на България“ от 6 април 2005.

Има над 160 научни публикации. Член на Световната асоциация по гастрохирургия. Признат за автор на 8 рационализации на оперативна техника.

Политическа дейност

Гайдарски е избран за депутат в 7 Велико народно събрание (1990-91) и в 40 Народно събрание (2005-2009). Министър на здравеопазването от 17 август 2005. Преди да бъде назначен за министър критикува здравната реформа, като например изказва недоволство от сумите, които Националната здравноосигурителна каса заделя за чернодробни операции. [1]

При встъпването си в длъжност на здравен министър някои от задачите, които стоят пред Гайдарски, са:

Гайдарски става известен с хуманното си отношение към лекарите и онкоболните. Като министър успява да издейства две минимални заплати за специализиращите млади лекари. След многократни опити успява да наложи на Министерския съвет увеличаването на парите за онкоболните и за някои редки заболявания, от 30 млн. лв, заделени до този момент, на 120 млн. лв. Също така увеличава финансовите средства на Министерството на здравеопазването за капиталови разходи на болниците от 33 млн.лв на 190 млн.лв, с което се реновират всички оперативни и реанимационни отделения (клиники) на "Александровска болница", "ИСУЛ", "Пирогов", Окръжна болница "Св. Анна" и Университетските болници в Пловдив, Варна и Плевен. Като специалист в областта на чернодробната и панкреатична хирургия ежедневно извършва оперативни намеси при раково болни в тези области. Всепризнат внедрител на нови оперативни техники и нови технологии в областта на коремната хирургия. Подготвял многобройни кадри - негови ученици са днес известни доктори на науките, доценти и професори.

Семейство

Радослав Гайдарски е женен за Росица Борисова Гайдарска.

Външни препратки

Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за