Университетско издателство „Св. Климент Охридски“: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м + категория
Редакция без резюме
Ред 26: Ред 26:


[[Категория:Български издателства]]
[[Категория:Български издателства]]
[[Категория:Университетски издателства]]
[[Категория:Университетски издателства в България]]
[[Категория:Софийски университет]]
[[Категория:Софийски университет]]
[[Категория:Софийска култура]]
[[Категория:Софийска култура]]

Версия от 07:24, 23 август 2014

Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ е българско университетско книгоиздателство, създадено през 1987 г. като звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ във връзка с предстоящата 100-годишнина на университета. Дотогава монографиите, учебниците и годишниците на СУ се издават от издателството на БАН.

Предмет на дейност на Университетското издателство е издаването на учебници и учебни помагала, на научни монографии и сборници, както и на „Годишника на СУ“.

Директор на издателството от основаването му до 2011 г. е писателят Димитър Томов. От 2011 г. - Димитър Радичков, син на Йордан Радичков .

Поредици

Една от първите поредици на издателството е „Видни университетски учени“, която в очеркова форма откроява фигурите на научните университетски авторитети, между които и на преподаватели, обречени по идеологически причини да бъдат изключени от академичната памет.

От ранните години на издателството е и поредицата „Дебюти“ – замислена да дава възможност на талантливи млади учени да издадат бързо своите първи книги, което им осигурява често липсващата преди синхронност с актуалното състояние на съответната наука.

В поредицата „Архив“ са публикувани ценни за историческата наука архивни текстове – дневници, мемоари, спомени, писма.

Един от успешно осъществените издателски проекти на издателството в началото на 90-те години на ХХ в. е библиотека „Класическо наследство“ (под научната редакция на проф. Исак Паси), в която са преведени и снабдени с научен коментар класически текстове на най-изтъкнатите западноевропейски философи.

За разнообразието от проекти на издателството свидетелстват също поредиците „Ключ към университета“, „Литературоведско наследство“, „Културно-историческо наследство“, „Весела България“, библиотека „Идеи“, както и библиотека „Литературознание 20 век“, включила текстове, очертали образа на модерната литературна теория на 20 век.

Фундаменталните трудове на университетски преподаватели от СУ пък са обединени в поредицата „Университетска библиотека“.[1]

Бележки

Външни препратки

Шаблон:Компания-мъниче