Миромир: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Bggoldie (беседа | приноси)
м уточнение, че става дума за отдавна отминали неща
Bggoldie (беседа | приноси)
м връзка и категория за католицизма
Ред 1: Ред 1:
'''Миромир''' (старо име '''Даваджово''') е бивше село в [[България]], понастоящем квартал на град [[Хисаря]]. Етимологията на името Даваджово се обяснява с постоянните кавги (тур. давии) на жителите му със съседните села в периода след основаването му. То е първото село от Южна България, което приема католицизма.
'''Миромир''' (старо име '''Даваджово''') е бивше село в [[България]], понастоящем квартал на град [[Хисаря]]. Етимологията на името Даваджово се обяснява с постоянните кавги (тур. давии) на жителите му със съседните села в периода след основаването му. То е първото село от Южна България, което приема [[католицизъм|католицизма]].


== История ==
== История ==
Ред 13: Ред 13:
[[Категория:Исторически села в България]]
[[Категория:Исторически села в България]]
[[Категория:Община Хисаря]]
[[Категория:Община Хисаря]]
[[Категория:История на римокатолицизма]]

Версия от 22:14, 29 септември 2006

Миромир (старо име Даваджово) е бивше село в България, понастоящем квартал на град Хисаря. Етимологията на името Даваджово се обяснява с постоянните кавги (тур. давии) на жителите му със съседните села в периода след основаването му. То е първото село от Южна България, което приема католицизма.

История

Описанието на общината се позовава на местни предания[1], според които селището е основано през 1608 г. южно от руините на крепостта Хисаря от павликяни с арменски произход от района на Белене. Според сайт за квартала, позоваващ се на историците Любомир Милетич, Евсевий Ферменджин, Никола Милев[2], католиците в България са българи по националност.

Според сайта за квартала[2], първото католическо село в Южна България, Калаброво, е основано от католици, преминали Стара Планина. Сайтът цитира доклад на Петър Солинат до Конгрегацията в Рим от 1622 г., който описва Даваджово със 100 къщи (общината допълва картината с бройката 500 жители). Цитираното описание дава една трета от населението като вече приело католицизма и с добри очаквания за останалата част. Описанието на общината допълва картината с масово кръщаване и миропомазване на жители на селото от Петър Богдан, отец Кустоса и дон Джакомо на 25 ноември 1646 година, което включва и селския поп Руско[1].

Източници

  1. а б Официален сайт на община Хисаря - История
  2. а б сайт за кв. Миромир, гр. Хисаря

Шаблон:Мъниче селища в България