Прешов: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м (Script) File renamed: File:Vlajka2.svgFile:Flag of Prešov.svg File renaming criterion #2: Change from completely meaningless names into suitable names, according to what the image displays.Fi...
Ред 69: Ред 69:
{{Словакия-мъниче}}
{{Словакия-мъниче}}


[[Категория:Градове в Словакия]]
[[Категория:Градове в прешовски край]]

Версия от 14:39, 9 септември 2014

Тази статия е за града в Словакия. За окръга вижте Прешов (окръг). За града в Сърбия вижте Прешево.

Шаблон:Селище в Словакия инфо

Прешов (на словашкиPrešov) е град в Източна Словакия, административен център на Прешовски край (Prešovský kraj).

С приблизително 91 000 жители той е третият град по население в страната след столицата Братислава и близкия Кошице.

Имена

Историческите имена са Епериеш (Eperies) и Прешау (Preschau) на немски, Еперьеш на унгарски, Фрагополис (Fragopolis) на латински, Прежов (Preszów) на полски, Периешиш (Peryeshis) на румънски, Пряшів/Пряшyв на русински и Пряшів на украински.

Характеристика

В града са представени архитектурните стилове барок, рококо и готика. Главната улица в историческия център е обградена с църкви и други сгради, построени в тези стилове. В новите квартали обаче чрез масивните панелни жилищни блокове е очевидно влиянието на съветския модел за бързо, евтино и масово строителство от епохата на социализма.

Градът с региона се състезават за Европейска столица на културата за 2013 г.

Демография

Прешов има население от 91 621 души към 31 декември 2005 г. Съгласно преброяване от 2001 г. 93,7% от жителите са словаци, 1,4% - цигани, 1,2% - русини, 1,1% - украинци, 0,8% - чехи, и 0,2% - унгарци. По изповядвано вероизповедание 66,8% са римокатолици, 8,9% - гръкокатолици, 4,8 - лутерани, а 13,6% не са религиозни.

Преди Втората световна война Прешов е с еврейска общност от 4300 души и голям еврейски музей. Паметни плочи в Градския съвет и мемориал в оцелялата синагога отбелязват, че 6400 евреи са депортирани от града от правителството на Йозеф Тисо по време на Първата словашка република до концентрационните лагери на Нацистка Германия.

Побратимени градове

Прешов е побратимен с:

Панорамен изглед към град Прешов
Панорамен изглед към град Прешов

Източници

Шаблон:Словакия-мъниче