Разлика между версии на „Договор от Троа (1420)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Нова страница: Договор от Троа — договор, сключен между Франция и Англия в периода на Стогодишната война н...)
 
Договор от Троа — договор, сключен между Франция и Англия в периода на Стогодишната война на 21 май 1420 година във френския град Троа. Той е следствие от [[битка при Азенкур|битката при Азенкур]], където побеждават англичаните, и гласи, че [[Хенри V]], крал на Англия, се обявява за наследник на [[Шарл VI]] Безумния, крал на Франция, като се заобикаля законния наследник дофина (бъдещия [[Шарл VII]]), което фактически означава присъединение на Франция към Англия. Традиционо пишат, че чрез този договор дофинът се обявява за незаконнороден, но в членовете на договора това не се упоменава изрично.
 
== Съдържание и форма ==
Самият договор е във формата на указ , изходящ от френския крал Шарл VІ. Договорът е написан на латински, состои се от преамбул, 31 статии, текст на клетва и заключение. Логически той се дели на две части: до и след текста на клетвата. В първата част се съдържат членове, които от позицията на това време, вероятно, са се считали за най-важни:това са общи положения, определящи статута на кралството, и частни положения, засягащи интересите на монархическите особи. Клетвата се явява своеобразен край, в който се обобщават идеите на първите 13 члена<sup>]</sup>.
* Английският крал Хенри V се жени за принцеса Катрин Валоа. На нея и се предоставя зестра — бившите земи на покойната кралица Бланш Наварска, съпруга на Филип VI (пункт № 1).
* Хенри се задължава да почита Шарл VI и Изабела Баварска като баща и майка съгласно тяхното високо положение (пунктове № 2-5).
* Той оставя на Шарл VI неговата корона и пожизнено право да ползва доходите на кралството.
* След смърттта на краля френските «корона и кралство Франция остават и ще бъдат на сина ни Хенри и наследник наш в бъдеще» и неговите наследници (бъдещи синове на френската принцеса) (пункт № 6).
 
== Източници ==
* В. А. Земляницин Труасский договор как юридическая основа двуединой англо-французской монархии XV века
* Curry, Anne (2008) Two kingdoms, one king: the Treaty of Troyes (1420) and the creation of a double monarchy of England and France. In, Richardson, Glenn (ed.) 'The Contending Kingdoms': France and England 1420—1700. Aldershot, UK, Ashgate, 23-42.

Навигация