Разлика между версии на „Лай“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
(Нова страница: thumb|Родословно дърво на Едип '''Лай''' ({{lang-grc|Λάιος}}, ''Laios'') в древ...)
 
Лай е възпитаван от Пелопс. По-късно той учи [[Хрисип (син на Пелопс)|Хрисип]], красивият малък син на Пелопс, на състезания с коли. От обич той го завежда на сила в Тива. Пелопс го проклел да няма син и ако има да е убит от него. Според [[Херодот]] той получава това предсказание от [[оракул]]а в Елеон при [[Танагра]].
 
След смъртта на [[Амфион]] и [[Зет]], предават властта на Лай. Лай се жени за [[Йокаста (митология)|Йокаста]]. Когато тя е бременна с първото си дете, той пита оракула на [[Делфи]], който му казва, че син му е определен да го убие и да се ожени за майка си. Йокаста ражда син [[Едип]]. Чрез един овчар Лай го оставя с прободени стъпала в планината [[Китерон]]. Детето било дадено на друг овчар, който пазел овцете на цар [[Полиб (Коринт)|Полиб]] от [[Коринт]]. Понеже Полиб и [[Перибея]] няма тдеца, го приемат и го отглеждат като тяхно. Дават му името Едип, заради подутите му крака.
 
Йокаста ражда син [[Едип]]. Чрез един овчар Лай го оставя с прободени стъпала в планината [[Китерон]]. Детето било дадено на друг овчар, който пазел овцете на цар [[Полиб (Коринт)|Полиб]] от [[Коринт]]. Понеже Полиб и [[Перибея]] няма тдеца, го приемат и го отглеждат като тяхно. Дават му името Едип, заради подутите му крака.
 
Според [[Павзаний]] Лай е баща и на извънбрачната дъщеря [[Сфинкс]].
 
Когато Едип тръгва за [[Фокида]] среща Лай в планината [[Китерон]], който го кара да направи място. Понеже Едип не отстъпва Лай убива един негов кон, след което Едип убива Лай, без да знае, че му е баща. Дамасистрат, цар на близката [[Платея]], намитанамира убития и над него прави каменна камара. Цар на Тива става [[Креон (цар на Тива)|Креон]], братът на Йокаста. По времето на управлението на Креон [[Хера]] изпраща [[Сфинкс]]а в Тива. От благодарност, че победил [[Сфинкс]]а Едип получил Йокаста (своята собствена майка) за жена и сменя Креон като цар на Тива. Йокаста ражда на Едип два сина и две дъщери. Като разбира, че Едип е нейният изхвърлен син, се самоубива, като се обесва, а Едип си избожда очите със златните ѝ фиби.
Цар на Тива става [[Креон (цар на Тива)|Креон]], братът на Йокаста. По времето на управлението на Креон [[Хера]] изпраща [[Сфинкс]]а в Тива. От благодарност, че победил [[Сфинкс]]а Едип получил Йокаста (своята собствена майка) за жена и сменя Креон като цар на Тива. Йокаста ражда на Едип два сина и две дъщери. Като разбира, че Едип е нейният изхвърлен син, се самоубива, като се обесва, а Едип си избожда очите със златните ѝ фиби.
 
== Вижте също ==

Навигация