Направо към съдържанието

Клод I дьо Гиз: Разлика между версии

837 байта добавени ,  преди 8 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
 
Клод се ражда в Лотарингия, възпитава при двора на краля на Франция. През 1506 година крал Луи ХІІ « му предоставя права на френско гражданство», впоследствие противниците на Гизите използват този факт за названието техния дом като чуждестранен. Действително, херцозите на Лотарингия, владеещи погранични земи, са едновременно васали и краля на Франция, и императора на Свещената Римска империя.
 
Врез 1525 година Франсоа I го изпраща да защитава източните граници на кралството, с което Клод Гиз се справя успешно с помощта на своя старши брат Антоан, херцог на Лотарингия. Охраната на източната граница не позволява на Гиз да участва в битката при Павия (1525), завършила с катастрофа и пленяване на краля на Франция.
 
След връщането си от плен Франсоа I от благодарност за неговото мъжество и лоялност, въздига владенията на Гиз в херцогство-перство (1528).
 
Наследник на Клод е големият му син [[Франсоа І дьо Гиз|Франсоа І дьо Гиз]] (24 февруари 1519 — 18 февруари 1563), '''2-ри херцог дьо Гиз''', глава на католиците.