Андексер: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
мРедакция без резюме
Ред 46: Ред 46:


[[Категория:Немска бира]]
[[Категория:Немска бира]]
[[Категория:Вайс бира]]

Версия от 15:09, 11 октомври 2014

Андексер
(Andechser)
Произход Германия
Производител„Klosterbrauerei Andechs” - Андекс, Германия
Тип бирасветъл и тъмен лагер и вайс бира
Алкохол%4.8 - 7.0 %
Андексер
(Andechser)
в Общомедия

Андексер (Шаблон:Lang-de) е марка немска бира, която се произвежда от манастирската пивоварна „Klosterbrauerei Andechs” в Андекс, Бавария, Германия. Годишното производство на пивоварната надхвърля 100 000 хектолитра бира. По-голямата част от продукцията на пивоварната освен в Германия, се изнася и продава в много страни в цяла Западна Европа, Русия, Финландия и Япония.

История

Манастирът Андекс

Историята на бирата "Андексер" е свързана с историята на абатство Андекс. Първите източници за него са от ХІІІ век. През 1455 г. манастирът става част от Бенедиктинския орден, а от 1458 г. е самостоятелно абатство. Монасите варят бира в манастира още през ХV век.По време на секуларизацията на Бавария през 1803 г. абатството е разпуснато), а имотите му продадени през 1804 г.[1]

Манастирът е възстановен отново през 1850 г. като приорат на бенедиктинското абатство Свети Бонифаций в Мюнхен. [2]

Пивоварството е възстановено през втората половина на ХІХ век. През 1906 г. пивоварната е реконструирана, през 1950 г. е построен нов цех за бутилиране. През 1972 г., се взема решение за построяването на изцяло нова пивоварна и такава е изградена и пусната в експлоатация през 1974 г. Обновена е през 1983, 2006 г. и 2007 г.

Марки бира

Търговският асортимент на пивоварната включва следните марки :[3]

  • Andechser Vollbier Hell - класическа светла сламеножълта лагер бира, с лека сладост и хмелна горчивина, с алкохолно съдържание 4.8 об.%.
  • Andechser Spezial Hell - искряща светлозлатиста лагер бира, с малцов аромат, сладост и нотки на хмел, с алкохолно съдържание 5.8 об.%.
  • Andechser Bergbock Hell - светлозлатиста силна бок бира, с фина хмелна горчивина хоп в съчетание с лека сладост на мед, с мек, хармоничен завършек, с алкохолно съдържание 7.0 об.%.
  • Andechser Export Dunkel - класическа светла сламеножълта лагер бира, с пълно, заоблено тяло и малцов аромат, с нотки на шоколад, с алкохолно съдържание 4.9 об.%.
  • Andechser Doppelbock Dunkel - тъмна допел бок бира, плътна и кадифено гладка, с малцова сладост, с нотки на какао и тъмен шоколад, с алкохолно съдържание 7.0 об.%.
  • Andechser Weissbier Hell - светла пшенична вайс бира, с плодов вкус и аромат на банан, пъпеш и карамфил, с алкохолно съдържание 5.0 об.%.
  • Andechser Weissbier Dunkel - тъмнокестенова пшенична вайс бира, с плодов аромат на узрял банан и ананас, с тонове на карамел и шоколад, с алкохолно съдържание 5.0 об.%.

Бележки

Външни препратки