Разлика между версии на „Франсоа Вийон“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
== При двора на херцог Шарл Орлеански в Блоа ==
[[файл:Charles d'Orléans.png|200px|thumb |left|Шарл Орлеански с двора си в Блоа където е бил Вийон]]
Не за дълго време Вийон се намира при двора на [[Шарл Орлеански]] в [[Блоа]]. За конкурса за балади на тема «От жажда умирам преднад извора», поръчана от херцог Шарл Орлеански на поетите от обкръжението му и многократно разработвана от самия херцог, Вийон написва знаменити стихове, известни под названието «Балада на поетическото състезаниеконкурса в Блоа». Според условията на конкурса, поетите следва да напишат развлекателно/пародийно/ стихотворение, но стихотворението на Вийон се оказва не смешно и лековато, а пълно с философски трагизъм.
 
== От затвор в затвор ==
 
== Влияние върху Вийон ==
Силно влияние за реализма и пародийността у Вийон оказват поетите-буржоа XIII—XIV век (Рютбьоф, Жан дьо Мьон — автор на продължението на «Романа за розата»), и съща както е доказано впоследствие,  фламандския  фолклор с неговия натурализъм; а върху философската страна на творчеството на Вийон повлияват поетите на XIV век (Есташ Дешан, Кристина Пизанска, Ален Шартие).
 
== Влияние от Вийон ==
Първата книга от френската лирика, отпечатана типографски, са стиховете на Вийон. Маро преиздава през 1533 година поетическото наследство на Вийон.
 
Огромно влияние Вийон оказва на поетите от края на средновековието и началото на Ренесанса (Пиер Гренгоар, [[Клеман Маро]], даже Франсоа[[Рабле]]), както и на сатириците и реалистите от XVII век ([[Матюрен Рение]][[Лафонтен]], отчасти [[Молиер]]).
 
С похвала се отнасят за Вийон, [[Боало]] и [[Волтер]]; през XIX век пред Вийон се прекланят и романтицитиромантиците (Т. Готие) и Беранже, силно напомнящ на Вийон; Сред парнасците особено близки до Вийон по характер на своята поезия са Ж. Ришпен, и  М. Ролин; немалко общо с Вийон има и уимат [[Пол Верлен]] и неговия приятел [[Тристан Корбер.]]
 
Своята популярност в Англия Вийон дължи на прерафаелистите и Р. Стивънсън.
 
== Вийон в литературата и изкуството ==
* Франсоа Рабле в четвъртата си книга «Пантагрюел» говори за двадве апокритически съобщения от късните години на Вийон — шутът при двора на английския крал и постановчика на мистерии в Поату. Когато питат Панург, къде са натрупаните от него богатства, той отвръща: «А къде е миналогодишния сняг? — Това е главния въпрос, който е мъчилвинаги е вълнувал парижския поет Вийон».
== Основни произведения ==
* 1446 — ''[[Les Lais]]'' (или ''Petit Testament''; ''Малко завещание'')

Навигация