Брад Пит: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 53: Ред 53:
[[File:Brad-Pitt's-horse-in-Canakkale.jpg|thumb|Бутафорният [[Троянски кон]] от филма „Троя“, подарен от Брад Пит на турския град [[Чанаккале]]]]
[[File:Brad-Pitt's-horse-in-Canakkale.jpg|thumb|Бутафорният [[Троянски кон]] от филма „Троя“, подарен от Брад Пит на турския град [[Чанаккале]]]]


* [[2014]]: Fury
* [[2014]]: Fury / [[Ярост (филм, 2014)|Ярост]]
* [[2013]]: The Counselor / [[Съветникът]]
* [[2013]]: The Counselor / [[Съветникът]]
* [[2013]]: World War Z / [[Z-та световна война]]
* [[2013]]: World War Z / [[Z-та световна война]]

Версия от 17:12, 21 октомври 2014

Брад Пит
Brad Pitt
Пит след премиерата на филма „Изгори след прочитане“
Пит след премиерата на филма „Изгори след прочитане“
Други именаБрад Пит
РоденУилям Брадли Пит
18 декември 1963 г.  (на 60 г.)
Активност1987-
Брачен партньорДженифър Анистън (2000 - 2005)
Анджелина Джоли (2005 -)
ДецаМадокс Шиван (2001)
Пакс Тиен (2003)
Захара Марли (2005)
Шайло Нувел (2006)
Нокс Леон (2008)
Вивиън Марчелин (2008)
ОскариОскар (2014)
Награди Златен глобус„Златен глобус“ (1995)
Други наградиСатурн“ (1996)
Уебсайт
Брад Пит в Общомедия

Уилям Брадли „Брад“ Пит (Шаблон:Lang-en) (роден на 18 декември 1963 г.) e американски актьор и продуцент.

Ранен живот

Той е най-голямото дете от семейството. Майка му е учителка, а баща му притежава фирма за зеленчуци.

Заедно със семейството си Брад се мести в Спрингфийлд, Мисури, където изминават и училищните му години в Кискапу Хайскол. Детството му преминало спокойно: щастливо семейство, малко приятели, но много излети, но имало нещо което го правело интересен – обожавал филмите! Брад бил абсолютно обладан от киното и винаги намирал време да гледа някой филм, било той анимационен или сапунен сериал.

Учи счетоводство в университета в Мисури и напуска колежа два месеца преди да завърши, и образованието му остава незавършено. Той заминава с кола, която се казва „Run around Sue“, като заминава за Калифорния. За него започва нов живот. Той е млад, амбициозен и има 5 долара в джоба си.

Кариера

С малкото спестени пари ходел на уроци по актьорско майсторство. Първата му роля е каубой във филма „Телма и Луиз“ през 1990 година, където младата звезда се появява на екрана само за 1 минута.

Не след дълго идва успеха с участието му в „A River Runs Through It“ и „Интервю с вампир“ заедно с Том Круз, Крисчън Слейтър и Антонио Бандерас, което го изстрелва в списъците на най-търсените и скъпи актьори.

Първата е в телевизията, появявайки се понякога е в сериала „Далас“ (Dallas), в сапунения „Another World“, в „Growing Pains“ и в задържалия се не за дълго през 1990 година сериал на телевизия FOX „Glory Days“. През 1989 г. Брад Пит играе ролята на Били Риви, наркотично зависимият приятел на избягалата тийнейджърка (Джулиет Луиз) в телевизионната продукция на NBC „Too Young to Die“. Брад и Джулиет, която тогава е на шестнадесет – с девет години по-млада от него, започват връзка. Брад Пит прави филмовия си дебют през 1989 година в трилъра „Cutting Class“ и в тинейджърския „Across the Tracks“ – добър старт за бъдещата звезда.

Следва ролята му на неустоимия стопаджия във филма на Ридли СкотТелма и Луиз“ (1991), с който грабва интереса на публиката и режисьорите. Комбинацията от чара на лошо момче и сексуално излъчване му донасят славата на секс символ. Със следващите си няколко филма Пит се доказва в Холивуд не само като красиво лице. Появява се в „Услугата“ (1992) с Елизабет Макговърн, в „Johnny Suede“ (1992) и в наполовина анимирания „Cool World“ (1992). По-късно през същата година златното момче на Холивуд прави още една огромна стъпка към върха с главната роля във филма на Робърт РедфордТам тече река“. През 1993 година се снима отново с приятелката си Джулиет Луиз в „Калифорния“. Изобилстващ от агресия и насилие, филмът не бе посрещнат добре от критиката. Скоро след филма двамата се разделят.

Част от състава на „Бандата на Оушън" през декември 2001 г. – Пит, Джордж Клуни, Мат Деймън, Анди Гарсия, Джулия Робъртс и режисьора Стивън Содърбърг.

Със следващите си два филма Пит се опитва да разнообрази репертоара си: комедията „Флойд“ и „Истински романс“, където играе хипар. Следващата му голяма роля е във филма на Ан Райс „Интервю с вампир“ (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles) с участието на Том Круз. Филмът постига огромен успех с перфектната игра и на двете звезди. Следващите му изяви все повече затвърждават мястото му в Холивуд. В „Легенди за страстта“ (1994) – героична семейна драма, Пит е Тристан – романтичен герой, с дълги руси коси. Следва ролята на детектив по следите на сериен убиец в трилъра на Дейвид ФинчърСедем“. По време на снимките започва връзка с неизвестната тогава негова партньорка Гуинет Полтроу. И двамата твърдят, че е било „любов от пръв поглед“. Остават заедно две години и половина и са една от най-известните холивудски двойки. През 1997 година, след седем месечен годеж, се разделят. През 1995 година Брад Пит се снима в психологичния трилър на Тери ДжилиъмДванайсет маймуни“ и печели Златен глобус за най-добър поддържащ актьор. Следва отново мрачен трилър – „Слийпърс“ (1996) и „Жив дявол“ на Алън Пакула, с Харисън Форд. После се снима в „Седем години в Тибет“ (Seven Years in Tibet) – амбициозен и скъп (17 милиона долара) проект, който въпреки че се оказа разочарование от финансова гледна точка, е добър филм. Участва и в „Тъмната страна на слънцето“. Следващият му филм е над три часовият „Да срещнеш Джо Блек“ с Антъни Хопкинс.

След „Легенди за страстта“ списание „Пийпъл“ го обявява за „най-красивия жив мъж“. В допълнение певицата Мелиса Евъридж заявява: „Една нощ в компания на… да кажем лесбийки, бяхме в бар, където момчета играеха баскетбол в басейна. Бяхме зяпнали Брад и всички се съгласихме, че той би могъл да промени женското съзнание“. През 1999 участва отново във филм на Дейвид Финчър – кървавият психологичен хитов трилър „Боен клуб“ (Fight Club), заедно с Едуард Нортън.

Филмография

Бутафорният Троянски кон от филма „Троя“, подарен от Брад Пит на турския град Чанаккале

Награди

Номинации

Открийте още информация за Брад Пит в нашите сродни проекти:

Уикицитат (цитати)
Общомедия (изображения и звук)

Външни препратки


Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA Шаблон:Link FA