Разлика между версии на „Михаил (архангел)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
ново за Архангел Михаил
(ново за Архангел Михаил)
В Откровението на свети [[Йоан Богослов]] е описана битката на свети Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог [[Дракон]], в резултат на което Драконът, наричан още [[Дявол]] или [[Сатана]], е прогонен от Царството небесно на земята.
 
Освен това според вярванията свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. Самото име Михаил буквално преведено означава "Кой е като Господ?" (miyka'el бил бойния вик на небесните армии на иврит).Архангел Михаил е най-добрият приятел на бога.Библята доказва,че Михаил е името с което е наричан Исус Христос преди и след зивота си на земята.Архангел означава главен ангел още означава воен началник-предводител на верни ангели.И може би Исус Христос е самият Архангел Михаил-Исус е на земята,а Архангел Михаил е на небето.
 
Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с [[Гавраил (архангел)|Гавраил]], [[Рафаил]] и [[Уриил]]) и един от седемте архангели в [[Библия|Библията]]. B народните вярвания е известен като "душевадец": той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със [[Петър (апостол)|св. Петър]] я отправя в райската градина или в пъкъла (според това дали е праведна или грешна). Свети Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, свети Архангел Михаил е наричан също и "архистратиг" в православната традиция.
Това е и името на осем византийски императори. Денят на свети Архангел Михаил е 8 ноември. В Корана името Михаил също е застъпено, но под друга форма — Микал (Mīka'īl)<ref>[http://www.islamforbulgaria.com/koran/quran/2.Al-Bakara.htm%20Свещен%20Коран%202:98 Свещен Коран 2:98]</ref>. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.
 
Ежегодно на [[8 ноември]] се чества православния празник [[Архангеловден]]. На този празник,празнуват хората с име: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила (доволна ли си?), Милен, Милена, Емил, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радка, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радина, Раделина, Радостин, Радивой, Райка, Райчин, Рачо, Руси, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.
 
 
<!-- {{факт|Пред престола на Господ винаги стоят седем ангели&nbsp;— наричаме ги архангели. Първият е св. Архангел Михаил, изобразяван с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака&nbsp;— неслучайно за него казват, че е най-силният ангел! Той представя Божието слово. Свети архангел Гавраил е носителят на Божиите тайни. От недъзи лекува свети архангел Рафаил, свети архангел Уриил просвещава душите ни. Свети архангел Салатиил се застъпва за нас пред Бога, свети архангел Уехудиил го прославя, а свети архангел Варахиил ни дарява с Божиите благославии. Ангелите са пазителите на хората, при раждането си всеки от нас получава своя ангел-пазител.
Хората вярват, че душата не може да напусне тялото ако Свети Рангел, както са преиначили името на Архангел Михаил, не дойде да я прибере. Легендата разказва, че при подялбата на света на него се е паднало да придружава мъртвите. В осмия ден на ноември нашият народ не празнува денят на смъртта, а събор на свети Архангел Михаил и чесните небесни безплътни сили. Народът ни не празнува този ден, за да му е по-леко на човек, когато душата му отива при Господ, а за да почете светият архангел и неговото застъпничество на всичко установено от Бога!
На много места в България се прави курбан за здраве. Пекат се и обредни хлябове, които много приличат на тези, които се приготвят при помени и погребения. Най-често се приготвят по два хляба, наричат ги Рангелово блюдо и боговица. Най-възрастният човек в дома го разчупва на кръст и изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!” Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет (това е суеверие, което няма нищо общо с православното честване на празника). Тя също изрича думите ”Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс! Сега с що можахме, а догодина с що искаме! Сега с паница, догодина с бакъра!” На някои места в родината ни домакинята разчупва обредния хляб и дава на всеки. Къшеят хляб трябва да се поеме с две ръце и да изрече благослов. Българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.}} -->
 
== Виж също ==
* [[Ангел]]
Анонимен потребител

Навигация