Направо към съдържанието

Средногръцки език: Разлика между версии

редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Византийският език''' ({{lang-el|Μεσαιωνική Ελληνική}}), по-известен като Ρωμαϊκή γλώσσα ('''римски език''') е средновековният етап в развитието на [[древногръцки език|гръцкия език]]. Говорим и официален език на Източната Римска империя.
 
Ρωμαϊκή γλώσσα (ромайки глосса = римска глосса, т.е. "римски език") или Ρωμαίικη = ромеики (ромейки), т.е. [езикът] на римляните. Възникнал в края на III - началото на ІV век въз основа на койне (кини) и въведен като официален език в края на VІ век при управлението на император Маврикий. Изключително популярният в Империята ''ромейки'' (т.е. средновековният гръцки език, познат на съвременните езиковеди и историци като "византийски"), в значителна степен е повлиян морфологично и лексикално от латинския език и е говорен в продължение на около тринадесет века. Той обхваща широк кръг от диалекти и стилистични разновидности. Например литературният византийски език се характеризира с множество книжовни форми, имитиращи класическия старогръцки и е практически непознат на простолюдието, което е подавящото мнозинство от населението. Разговорните форми на ''ромейки'' дори и днес присъстват в много от елементите на новогръцкия език. От тези разговорни форми след XI век се обособяват диалекти на ''ромейки'' като понтийски гръцки и кападокийски гръцки.
множество книжовни форми, имитиращи класическия старогръцки и е практически непознат на простолюдието, което е подавящото мнозинство от населението. Разговорните форми на ''ромейки'' дори и днес присъстват в много от елементите на новогръцкия език. От тези разговорни форми след XI век се обособяват диалекти на ''ромейки'' като понтийски гръцки и кападокийски гръцки.
 
Основен център за развитието на византийския език е [[Константинопол]].
Анонимен потребител