Константин (село): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ред 36: Ред 36:


== Редовни събития ==
== Редовни събития ==
Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат Тодоровден. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.

Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на имения ден на селото - Св. св. Константин и Елена (Костадиновден, юни по стар стил)е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец юни. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.
<!-- == Личности == -->
<!-- == Личности == -->

<!-- == Литература == -->
<!-- == Литература == -->



Версия от 16:06, 5 октомври 2006

Константин е село в Северна България. То се намира в община Елена, Област Велико Търново.

Шаблон:Село

География

Село Константин се намира в планински район. На главния път между Велико Търново и Сливен, на 18 км от Елена.

История

== Културни и природни забележителности == Има паметници на генерал Константин Рудановски и на партизани, убити при престрелка с жандармристи на 07-09-1944 година. В центъра на селото има паметник-чешма, посветена на падналите във войните от 1912 до края на Първата световна война жители на селото. В двора на църквата е издигната Братска могила. На мемориалната плоча са изписани имената на падналите в боевете край селото войници от времето на Освободителната Руско-Турскяа война.

Редовни събития

Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат Тодоровден. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават. Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на имения ден на селото - Св. св. Константин и Елена (Костадиновден, юни по стар стил)е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец юни. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.


Други

Външни препратки

Шаблон:Мъниче селища в България