Студеница (манастир): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Pudelek (беседа | приноси)
photo
кат.
Ред 42: Ред 42:
[[Категория:Рашки стил]]
[[Категория:Рашки стил]]
[[Категория:Рашки окръг]]
[[Категория:Рашки окръг]]
[[Категория:Поибрие]]

Версия от 19:20, 22 ноември 2014

Вижте пояснителната страница за други значения на Студеница.

Шаблон:Световно културно наследство

Манастирската църква

Студеница е православен манастир на Сръбската православна църква. Разположен е в едноименната местност на река Студеница. Намира са на 39 km югозападно от Кралево в полите на планината Голия в района на Поибрието, Рашка. Основан през 1190 г. от Стефан Неманя.

История

Зад укрепените манастирски стени има две основни черкви - на Богородица и Кралска. Манастирът е посветен на Успение Богородично. Първата фаза по изграждането му приключва през 1196 г., когато Стефан Неманя се оттегля в него от властта, след като оставя да управлява Рашка втория си син Стефан, който е женен за византийската принцеса Евдокия Ангелина. След смъртта на Стефан Неманя в Хилендар, мощите му са пренесени в Студеница. Третият син на Неманя - Растко, който първи оглавява автокефалната сръбска архиепископия превръща Студеница в политическо, културно и духовно средище на средновековната сръбска държава известна още като Рашка. Студеница се радва на вниманието и даренията и на други членове на кралската династия Неманичи, като Стефан Радослав и Милутин. В началото на 17 век пожар и земетресение повреждат част от манастира, а исторически книжовни паметници и фрески са безвъзвратно унищожени и загубени завинаги.

Архитектура и изкуство

Манастирската църква посветена на Успение Богородично е с един купол и е съградена в рашки стил. С нея се слага началото на т.нар. рашка школа в архитектурата и изкуството на средновековната сръбска държава, който в архитектурата е смес от романски и византийски стил.

Северозападно от манастирската църква е издигната втора от крал Милутин през 1314 г., която е известна като кралска и е посветена на „Св. Йоаким и Анна“. Манастирският комплекс се състои от още една църква с обслужващи помещения. От запазилите се стенописи е този с генеалогията на Неманичите.

Културно наследство

Манастирът Студеница е включен през 1986 г. в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Вижте също