Разлика между версии на „Идеология“

Направо към навигацията Направо към търсенето
,
(,)
 
Критиката на идеологията, в смисъла на Карл Попър, по-специално набляга на следните точки: догматично твърдение за абсолютната истина, тенденция да се имунизира срещу критиките, наличие на конспиративни теории, утопичните идеали на хармония и заявяването на оценъчни съждения като факти.<ref>Kurt Salamun: Perspektiven einer Ideologietheorie im Sinne des kritischen Rationalismus. In: Karl R. Popper und die Philosophie der kritischen Rationalismus: zum 85. Geburtstag von Karl R. Popper (= Studien zur österreichischen Philosophie; Bd. 14). Verlag Rodopi, 1989, ISBN 90-5183-091-2, S. 263 f.</ref>.
 
=== Критика на тоталитарните идеологии на Карл Попър ===
В книгата си „Отвореното общество и неговите врагове“, Карл Попър критикува тоталитарния характер на определени идеологии, особено тези на нацизма и сталинизма. Тоталитарните политически идеологии често имат елементи на мит, изкривяване на историята и истината, отричане и дискриминиране на конкурентни идеи. След опита с националсоциализма и рухването на социализма, скептицизмът спрямо подобни осеяни с обещания и теории за спасение идеи се увеличава, особено когато те са свързани с призиви за действие или с потискането на различни идеи.
 
В книгата си, публикувана през 1945 г., сър [[Карл Попър]] ([[Австрия|австрийско]]-[[Великобритания|британски]] философ и [[социолог]]) критикува [[платонизъм|платонизма]], марксизма, [[тоталитаризъм|тоталитаризма]] („затворено общество"), [[историцизъм (философия)|историцизма]] и се застъпва в подкрепа на [[демокрация]]та. В труда си, Попър излаг също така идеята за отворено общество — общество, основано на демокрация и критичното съждение на отделните индивиди. В такова общество хората са свободни от различни [[табу]]та и вземат решения въз основа на напредъка, в резултат на споразумение, [[консенсус]]. Политическия елит в такова общество не разполага с неограничена власт и може да бъде отстранен без кръвопролития.
<br /> Попър твърди, че тъй като процесът на натрупването на човешкото познание е непредсказуем, то теория за идеално държавно управление по принцип не съществува, поради което [[политическа система|политическата система]] трябва да бъде достатъчно гъвкава, така че правителството да може плавно да променя политиката си. Такова общество трябва да бъде отворено за множество гледни точки и различни [[култура|култури]], тоест да притежава признаци на [[Плурализъм (философия)|плурализъм]] и [[мултикултурализъм]].
 
== Видове идеологии ==

Навигация