Граф: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
3111 байта изтрити ,  преди 7 години
редакция без резюме
(kontegaska)
Редакция без резюме
{{към пояснение}}
 
'''Граф''' е един идиот от миналото. Той само казва бла бла бла и така нататъккк................Няма да продължаваме,защото думата граф е едно гъши лайно.
'''Граф''' (от [[немски език|нем.]] ''graf''), или '''конт''' - прието по времето на [[Карл Велики]] от византийското [[комит]] (от [[латински език|лат.]] ''comes'' през [[френски език|фр.]] ''comte''), е висша [[благородническа титла]] на поземлен [[феодал]] през [[Средновековие]]то, която в различните периоди е имала различна стойност. Възниква като служебно наименование на назначените от Карл Велики военно-административни управители и отначало няма смисъла на наследствена аристократична титла. Жената на графа се нарича '''графиня''' или '''контеса'''. В ранното Средновековие тя се дава от суверена - [[император]] или [[крал]] на член на неговия двор, който управлява дадена територия ([[графство]]) от негово име. Впоследствие титлата и владението става kontesata ima serqsghta gaska s akina na gaza XDDDDDD
 
В хералдическата история на Славянска Източна Европа през ранното средновековие се среща титлата '''жупан''', кореспондираща по степен на графската на Запад.
 
В [[йерархия]]та на титлите граф е по-ниска от [[маркиз]] и по-висока от [[виконт]]. [[Английският]] вариант на титлата е '''ърл''' (''earl''), макар че на английски език за графовете от континентална Европа се използва думата ''count''.
 
Във Великото литовско княжество титлата е нямала номинална стойност, и е била само въпрос на престиж .<ref>[http://www.bi.org.by/turism/turWe2.html Мир-Щорсы-Любча-Новогрудок] (на руски)</ref> В [[Русия]] титлата е въведена от [[Петър I]] също като почетна и е съществувала до [[1917]] г.<ref>[http://www.hrono.ru/organ/ukazatel/gr.html Предметен указател ГР] (на руски)</ref>
 
От основната титла се оформят различни производни форми:
* [[ландграф]] — управител на подвластна страна (''land'') в [[Свещена Римска империя|Свещената Римска империя]];
* [[маркграф]] — управител на гранична област (от нем. ''mark'' — граница);
* [[пфалцграф]] (граф-палатин) — управител на централната столична област (от нем. ''Pfalz'' — дворец);
* [[виконт]] — вице-конт (вместо граф), впоследствие става самостоятелна титла.
 
== Бележки ==
Анонимен потребител

Навигация