Разлика между версии на „Константин (село)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
* Традиционно жителите на селото в края на зимата посрещат [[Тодоровден]]. Кушиите с конски и магарешки каруци са голяма атракция, за всички, които ги посещават.
* Голямо събитие за селото е и местният събор, чиято традиция да се празнува на именния ден на селото - [[Свети Свети Константин и Елена (светци)|Св. св. Константин и Елена]] (Костадиновден, 3 юни по стар стил) е силно нарушена. В ново време съборът се прави в началото на месец [[юни]]. Празникът трае два дни. На втория ден по стара традиция, както е било при основаването на селото, се провеждат пехливански борби. На тепиха в селото са се изявавали и български олимпийски шампиони.
Истинско събитие в селото е посрещането на първи март. Тук единствено в цяла България се посреща Баба Марта. Тово е жена, облечена в народна носия, запасала хурка (за неразбиращите това е стар уред за точене на текстилна нишка) с бяла и червена каделя.
Традиционно всяка пролет ученици от селото обикалят къщите на ЛяазаровденЛазаровден и ладуват.
Традиция за селото е и обичаят сурваки.
До средата на 80-те години в селото е правен и обичаят Силвестрие. В края на 90-те бяха правени опити за възраждането му, но неуспешно.
Анонимен потребител

Навигация