Сибелиус (академия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 21 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q518851.
Majoran (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ред 3: Ред 3:
'''Академия „Сибелиус“''' ({{lang-fi|Sibelius-Akatemia}}) е [[висше училище]] за изучаване на [[музика]] в [[Хелзинки]], [[Финландия]].
'''Академия „Сибелиус“''' ({{lang-fi|Sibelius-Akatemia}}) е [[висше училище]] за изучаване на [[музика]] в [[Хелзинки]], [[Финландия]].


Наименувано е на [[Ян Сибелиус]], който е сред най-известните финландски композитори. Със своите 1700 студенти Академията е сред най-големите музикални висши училища в [[Европа]].
Наименувано е на [[Жан Сибелиус]], който е сред най-известните финландски композитори. Със своите 1700 студенти Академията е сред най-големите музикални висши училища в [[Европа]].


== Значение ==
== Значение ==

Версия от 16:34, 30 ноември 2014

Сградата на Академия „Сибелиус“ в Хелзинки

Академия „Сибелиус“ (Шаблон:Lang-fi) е висше училище за изучаване на музика в Хелзинки, Финландия.

Наименувано е на Жан Сибелиус, който е сред най-известните финландски композитори. Със своите 1700 студенти Академията е сред най-големите музикални висши училища в Европа.

Значение

Ролята на Академията във финландската музикална култура е значителна. Няма други музикални висши училища в страната, поради което и не съществува конкуренция. Академията обучава изключително компетентни музиканти, придобили световна известност и печелещи много конкурси, поради което се равнява с Кралската музикална академия в Лондон, Московската консерватория, и Института „Къртис“ във Филаделфия, САЩ.

Известни възпитаници

Външни препратки

Шаблон:Финландия-мъниче