Белона: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Премахнати редакции на 37.143.208.56 (б.), към версия на MerlIwBot
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Белона''' ([[латински език|лат.]] Bellona) е римска богиня на войната, жена на [[Марс (бог)|Марс]]. На [[Марсово поле]] в [[Рим]] през III в. пр. н. е. ѝ бил издигнат храм, пред който стояла «колоната на войната» - символичната граница на Рим, откъдето при обявяване на война по посока на врага била мятана [[хаста]]. В храма на Белона [[Сенат]]ът приемал чуждестранни посланици и римските пълководци, връщащи се от поход като победители и чакащи [[триумф]]. Жреците на Белона (белонарии) носели черни дрехи, а техните атрибути били двойни брадви. От I в. пр. н. е. Белона се отъждествявала с малоазийската богина [[Ма]], а по време на [[Римска империя|Империята]] култовете им се сляли окончателно. Жреците на Белона, изпадали в религиозен екстаз, по време на който нанасяли един на друг рани - наричали ги фанатици (лат. fanatici - неистови).
{{друго значение|риската богиня|градчето в Южна Италия|Белона (Италия)}}'''Белона''' ([[латински език|лат.]] Bellona) е римска богиня на войната, жена на [[Марс (бог)|Марс]]. На [[Марсово поле]] в [[Рим]] през III в. пр. н. е. ѝ бил издигнат храм, пред който стояла «колоната на войната» - символичната граница на Рим, откъдето при обявяване на война по посока на врага била мятана [[хаста]]. В храма на Белона [[Сенат]]ът приемал чуждестранни посланици и римските пълководци, връщащи се от поход като победители и чакащи [[триумф]]. Жреците на Белона (белонарии) носели черни дрехи, а техните атрибути били двойни брадви. От I в. пр. н. е. Белона се отъждествявала с малоазийската богина [[Ма]], а по време на [[Римска империя|Империята]] култовете им се сляли окончателно. Жреците на Белона, изпадали в религиозен екстаз, по време на който нанасяли един на друг рани - наричали ги фанатици (лат. fanatici - неистови).


[[Категория:Римски богове]]
[[Категория:Римски богове]]

Версия от 12:13, 3 декември 2014

Тази статия е за риската богиня. За градчето в Южна Италия вижте Белона (Италия).

Белона (лат. Bellona) е римска богиня на войната, жена на Марс. На Марсово поле в Рим през III в. пр. н. е. ѝ бил издигнат храм, пред който стояла «колоната на войната» - символичната граница на Рим, откъдето при обявяване на война по посока на врага била мятана хаста. В храма на Белона Сенатът приемал чуждестранни посланици и римските пълководци, връщащи се от поход като победители и чакащи триумф. Жреците на Белона (белонарии) носели черни дрехи, а техните атрибути били двойни брадви. От I в. пр. н. е. Белона се отъждествявала с малоазийската богина Ма, а по време на Империята култовете им се сляли окончателно. Жреците на Белона, изпадали в религиозен екстаз, по време на който нанасяли един на друг рани - наричали ги фанатици (лат. fanatici - неистови).