Брадва: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
6 байтове добавени ,  преди 7 години
редакция без резюме
(Променена груба грешка при описанието на двойно наклонената равнина, добавени пояснения.)
Редакция без резюме
Нарича се още '''секира''' (в [[Република Македония|Македония]] и западна [[България]] - славянски корени), '''топор''' (славянски корени), '''манара''' (от [[гръцки език|гръцки]]) и '''балтия''' (от [[турски език|турски]]).
 
Най-ранните примери за брадви са такива със каменни глави и със сравнително добре изразен форма на дръжка, прикрепена към главата. В следствие на откриването на други металиматериали за изработка на инструменти се появяват и медни, бронзови, железни и стоманени брадви.
 
Брадвата е пример за прост механизъм, защото тя представлява клин или двойно наклонена равнина. Според физичните свойства на тези механизми, силата, която се създава от човека, се увеличава многократно. Брадвата разделя дървесните влакна на две поради напрежението, което прилага. Дръжката се използва като лост, което позволява да се увеличи силата (опитайте да цепите дърва с брадва без дръжка). Когато не се използва цялата дължина на дръжката, силата, нужна за цепене или рязане, се увеличава и човек се изморява по-бързо.
Анонимен потребител

Навигация