Разлика между версии на „Нотариус“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
м (Премахнати редакции на 90.154.144.88 (б.), към версия на Addbot)
==Латински нотариус и Публичен нотариус==
 
'''Нотариусът '''на Европейския континент е специално лице, отговарящо на определени критерии и условия. На тези лица съответната държава е делегирала извършването на специфични дейности, функции и услуги, в областта на гражданския оборот и гражданско-правнитегражданскоправните обществени отношения, с цел постигане на висока правна сигурност в отношенията между частните субекти (физически и юридически лица).
 
===Различия===
 
Нотариусът в [[Европа]] ''' [http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary] ''', се нарича още Латински нотариус. Тези нотариуси се различават коренно от Англосаксонските нотариуси ''' [http://en.wikipedia.org/wiki/Notary_public The Notary Public]''', които действат на територията на [[САЩ]] и [[Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия]], и прилежащите й територии. <nowiki>{{</nowiki>[http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary]}}
 
В [[Канада]] действат и двете системи, според провинцията и историческата й принадлежност – към [[Франция]] или [[Англия]].
 
'''Латинските нотариуси''' или наричани още '''Гражданско-правнитеГражданскоправните нотариуси''', черпят своята власт от предоставените им от държавата функции. Подчиняват се единствено на закона, морала, независимостта и безпристрастността. Издадените и удостоверени от тях актове са със силата на държавен /публичен/ акт. {{[http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary]}}
 
За разлика от '''обществените [[англосаксонски]] нотариуси''', латинските нотариуси са висококвалифицирани, практикуващи юристи, които отговарят на много изисквания, като стаж, ценз, чисто съдебно минало, спечелен състезателен конкурс, държавна изпитна комисия, възраст, и др. {{[http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary]}}
Те изпълняват публична длъжност, но все пак работят на частна практика.
 
'''Англосаксонският публичен нотариус''' не е [[юрист]] и '''не е''' висококвалифициран специалист. Най-често за дейността им се получава срочен [[лиценз]], който би могъл да бъде подновен. Докато това важи за [[САЩ]], във [[Великобритания]], често може да се срещне нотариус, чиято основна професия е '''адвокатската'''. Там, нотариалната дейност е '''лицензирана'''. {{[http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary]}}
 
== Различия в ролите на нотариуса и адвоката  [редактиране | edit source] ==
'''Ролята на нотариуса''' е да бъде независим, неутрален и безпристрастен защитник на всички страни по едно нотариално производство. Задължение му е да съблюдава интересите на всички участници и тези на държавата, и общината.
 
Няма право да действа в полза и защита на едно лице, в ущърб на друго. Поради тази причина е невъзможно да защитава клиент в съда.
 
През призмата на съблюдаваните от него закон и добри нрави, нотариусът е “съдия на ситуацията”.
 
Нотариусите като [[гилдия]] действат в обща цел – стабилност в правния мир и гражданскоправен оборот . Конкуренцията между нотариусите не трябва и не може да е финансова, а единствено в качеството на услугите, които те предоставят.
 
'''Ролята на адвоката''' е да защитава правата и интересите на конкретно лице или на група лица, които лица се наричат доверители и подзащитни.
 
От гледна точка на материалното и процесуално право  клиентите на адвоката са наречени: ищец, ответник, пострадал, обвиняем, подсъдим или изтърпяващ наказание. 
 
Задължение на [[Адвокат|адвоката]] е да съблюдава интересите и правата на своя клиент с цената на всички легални средства.  
 
В съдебната зала адвокатите на страните се изправят един срещу друг в хода на [[:Категория:Съдебни процеси|съдебния процес]].
 
Адвокатите могат по-свободно да се състезават  и конкурират помежду си при условията на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката.
 
Поради пристрастната функция на адвокатската професия, интересите, професионалните навици и възгледи, в които професията възпитава, от гледна точка на традициите, практиката и [[Психология#.D0.A2.D1.80.D1.83.D0.B4.D0.BE.D0.B2.D0.B0 .D0.BF.D1.81.D0.B8.D1.85.D0.BE.D0.BB.D0.BE.D0.B3.D0.B8.D1.8F|трудовата психология]], функциите на адвокатската професия '''не е прието да се съчетават с функциите и ролите''' на нотариусите, съдебните изпълнители (ЧСИ) и с др.
==Възнаграждение==
 
На нотариуса се заплаща '''възнаграждение''', което се нарича '''нотариална такса'''.
 
Таксата за нотариалната услугата се заплаща от клиента. Държавата не заплаща възнаграждение на нотариуса, освен в случаите, когато нотариусът се нарича '''съдия'''.
 
Съответната държава може да регулира или да не регулира тяхното '''възнаграждение''' с горна и/или долна граница, или изобщо да не регулира финансови параметри, при условията на свободно договаряне между клиент и нотариус.
==Камари и организации==
 
Европейските нотариуси членуват по право в '''браншови национални камари, национални съвети иили организации'''. Членството е задължително. От своя страна тези камари членуват в '''Съюза на Латинските нотариуси''' ''' ''' {{[http://en.wikipedia.org/wiki/Civil_law_notary Civil Law Notary]}}
 
==Наследяване и предаване на нотариалната практика==
 
В Европа нотариалната практика се наследява при определени условия. Често се предава вна следващото поколение квалифициран юрист или се прехвърля на дългогодишен поколениетослужител. Съществуват родове, които са потомствени нотариуси от [[средновековието]], насам. Те са доверени, ценени и уважаване членове на обществото, стоят най-близо до гражданите; пазят техните интереси и документи.
==Наследяване на нотариалната практика==
 
Предаването на професията чрез тези методи е гаранция в професията да не навлизат лица, които не притежават нравствените и морални изисквания за нея, както и социален и професионален опит.
В Европа нотариалната практика се наследява при определени условия. Често се предава в поколението. Съществуват родове, които са потомствени нотариуси от [[средновековието]], насам. Те са доверени, ценени и уважаване членове на обществото, стоят най-близо до гражданите.
 
Така се създава приемственост  на архиви, клиенти, традиции и умения. 
==Историческо развитие на нотариуса в България==
 
588

редакции

Навигация