Разлика между версии на „Сампрадая“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м
Според духовната традиция на Индия, духовното знание се предава от учител на ученик. Духовният учител се нарича [[гуру]]. Той, за да бъде авторитетен представител на тази традиция, трябва да принадлежи към авторитетна духовна ученическа последователност. Санскритсият термин за тази последователност е '''сампрадая'''. '''Сампрадая''' е духовният път, включващ различни духовни школи, споделящи една философия.
 
Според духовната традиция на Индия, духовното знание се предава от учител на ученик. Духовният учител се нарича [[гуру]]. Той, за да бъде авторитетен представител на тази традиция, трябва да принадлежи към авторитетна духовна ученическа последователност. Санскритсият термин за тази последователност е '''сампрадая'''.
 
Традицията на [[Вайшнавизъм|вайшнавизма]] приема четири вайшнава сампрадаи за основни. Четирите вайшнава сампрадаи предават '''[[веданта]]'''. Думата "веданта" ([[санскрит]]) е образувана от '''веда''' - знание и '''анта''' - "край" или "заключение". Така, веданта означава "''Крайното заключение на Ведите''".
8804

редакции

Навигация