Разлика между версии на „Мехмед III“

Направо към навигацията Направо към търсенето
59 байта изтрити ,  преди 7 години
м
Премахнати редакции на 87.120.158.101 (б.), към версия на Termininja
м (Премахнати редакции на 87.120.158.101 (б.), към версия на Termininja)
{{незавършена}}
{{Биография инфо
| име=Мехмед III
Възкачва на престола през 1595 и веднага екзекутира 19 от братята си , страхувайки се от заговор от тяхна страна. Точно този страх е  причината да въведе  вредният  обичай  принцове да не участват в управлението, докато бащата е жив ( както е правено досега )  и ги е  заключвал  в харема , в помещения " Kafes "(" клетка" ) .
 
В началото на царуването на Мехмед III е бил арестуван в Цариград от руският  посланик Данило Ислениев, който  след това изчезва без следа за да не бъде убит.
 
Армиите на Мехмед III превземат Егер през 1596 г. и побеждават хабсбургските и трансилванските сили в битката при Керестеш, която е част от Дългата война (1591–1606), завършила с мирния договор от Житваторок.
 
Успехите на  австрийците по река Дунав  предизвикали  в Константинопол  въстания сред народа и еничарите . По
 
В азиатските райони завладяни от персите е имало въстания , в които са се намесили и персите . Вътрешното управление се  разстройва, а също така и  управлението на войските . С управлението на Мехмед III започва упадъка на Османската империя.
 
Въпреки, че Мехмед III  е бил развратен, покварен  и кръвожаден (особено в преследването си към християните ), той е  обичал литературата и поезията, с които се е занимавал сам.
 
Енциклопедически речник на  Брокгауз и Ефрон (1890—1907).

Навигация