Телевизионно предаване: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
BotNinja (беседа | приноси)
Страницата е вече обвързана с Уикиданни: 6 МЕП-а бяха премахнати
Ред 23: Ред 23:
[[Категория:Телевизионни предавания|!]]
[[Категория:Телевизионни предавания|!]]
{{телевизия-мъниче}}
{{телевизия-мъниче}}

[[bs:Spisak televizijskih serija]]
[[de:Rundfunkprogramm]]
[[hu:Televíziós sorozat]]
[[it:Programmazione televisiva]]
[[kk:Трансляция]]
[[uk:Передача (телерадіопередача)]]

Версия от 15:49, 1 януари 2015

Телевизионно предаване (наричано понякога и телевизионно шоу) е завършен цялостен видео материал, предназначен за излъчване по телевизията. Има различни видове телевизионни предавания: информационни, новинарски, приключенски, спортни, научни, детски и т.н. Едно предаване може да бъде самостоятелно или да бъде част от поредица, често излъчвана в едни и същи дни и час по определен канал. За разлика от филмите и сериалите, повечето видове предавания обикновено има телевизионен водещ.

Телевизионните предавания се създават от телевизионните продуценти, за да отговорят на разнообразните предпочитания на зрителите на съответния канал. С тази цел създателите им се стремят да привлекат вниманието, а следователно и да увеличат рейтинга на гледаемост на съответния канал. На свой ред това привлича рекламодателите и осигурява финансовия успех на канала.

Телевизионни предавания в България

Примери за български телевизионни предавания:

Сутрешните телевизионни магазинни предавания в българските медии

Сутрешното телевизионно предаване, което е от магазинен тип, е художествено предаване, което най-често е позиционирано в програмната схема на телевизия в часовия диапазон между 9 и 11 часа през делничните дни. Съдържа характеристики на лайфстайл предаването, на токшоуто, на предаване за култура.

В него се засягат теми, свързани със здравословен и практичен начин на живот, обзавеждане, родителство, мода, козметика, известни личности, кулинария, хороскопи и др. Предназначено е за дамска аудитория.

Пример за актуални сутрешни телевизионни магазинни предавания по националните български медии са „Отблизо с Мария“ по Българска национална телевизи, „Преди обед“ по бТВ, „На кафе“ по Нова Телевизия, „Усещане за жена“ по Тв 7. Любопитно за българските сутрешни магазинни формати, е че в тях не присъства публика в студиото – нещо, което е характерно за подобен тип предавания в телевизионните медии в САЩ, например.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Телевизионная программа“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Шаблон:Телевизия-мъниче