Разлика между версии на „Хенри VI“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
форматиране: 2x интервали, 2x интервали2 (ползвайки Advisor.js)
м (форматиране: 2x интервали, 2x интервали2 (ползвайки Advisor.js))
 
== Регентство ==
Хенри VI e единственото дете на [[Хенри V]] и Катрин дьо Валоа. Жени се за Маргьорит д`Анжу през [[1445]] г. Те имат един син — Едуард, който е убит в битка ден преди екзекуцията на Хенри.
 
Хенри се възкачва на трона като бебе след смъртта на баща си и е обявен за крал на Англия и [[Франция]]. По време на неговото непълнолетие управляват чичовците му — съответно Бедфордският херцог като регент на Франция и Глостърският херцог като регент на Англия. Образован е от Ричард Бюшомп.
 
Цялото царуване на Хенри е свързано с войни за задържането на двете корони — на Англия и Франция. Накрая той загубва и двете.
 
== Стогодишната война и нейниянейният край ==
Войната с Франция продължава, но след появата на [[Жана д`Арк]] предимството преминава на френска страна. Девата спасява дофина Шарл, който на 17 юли 1429 г. е коронясан в Реймската катедрала за крал на Франция под името [[Шарл VII (Франция)|Шарл VII]], а самата Жана е изгорена на клада от англичаните. Англичаните губят Бретан (1449 г.), Нормандия (1450 г.) и Гаскония (1453 г.). [[Стогодишна война|Стогодишната война]] приключва през 1453 г. с Парижкия мирен договор, съгласно който Хенри губи претенцията си за френския престол, а в английско владение във Франция остава само крайбрежният град Кале.
 
През 1453 г. Хенри се разболява от психическо заболяване, което наследява от дядо си [[Шарл VI (Франция)|Шарл VI]]. След заболяването на краля Англия се управлява временно от Ричард, херцог на Йорк, избран за [[лорд-протектор]]. Кралят оздравява, но нестабилността на управлението води до разрастване на [[Война на розите|Войната на Розите]] между родовете Йорк и Ланкастър. Йорк пленява краля през 1460 г. и го принуждава да го признае за наследник на короната.
 
== Бягство,разгром и смърт ==
Хенри избягва и се присъединява към войските на династията Ланкастър, с които напада Йорк при Таутън, но е разгромен от херцога - 1461 г. Синът на Ричард — Едуард e обявен за крал под името Едуард IV, а Хенри и Маргьорит бягат в изгнание в Шотландия, но са пленени през 1465 г. и са заточени в [[Тауър|Лондонската кула]]. Последният крал от династията Ланкастър е убит на [[21 май]] [[1471]].
 
== Източници ==

Навигация