Скандал (филм, 1950): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Нова страница: {{Филм | цветова гама = FF3030 | Име на български = Скандал | Име в оригинал = 醜聞(スキャンダル) |...
 
мРедакция без резюме
Ред 27: Ред 27:
Творбата е критика към жълтата преса и злоупотребата със свободата на словото. В центъра на историята седи млад художник, който несправедливо е замесен в любовна авантюра с известна певица.
Творбата е критика към жълтата преса и злоупотребата със свободата на словото. В центъра на историята седи млад художник, който несправедливо е замесен в любовна авантюра с известна певица.


Куросава споделя за този свой продукт, че не е успял да предаде замисъла му на публиката и е останал неразбран за широкия кръг зрители.{{hrf|Куросава|1989|284}} ''Скандал'' е първият филм на японския режисьор за компанията „Шичику“, предшестващ шедьовъра му от същата година ''[[Рашомон]]''.
Куросава споделя за този свой продукт, че не е успял да предаде замисъла му на публиката и е останал неразбран за широкия кръг зрители.{{hrf|Куросава|1989|284}} ''Скандал'' е първият филм на японския режисьор за компанията „Шочику“, предшестващ шедьовъра му от същата година ''[[Рашомон]]''.


== Синопсис ==
== Синопсис ==

Версия от 12:34, 19 януари 2015

Скандал
醜聞
РежисьориАкира Куросава[1]
СценаристиАкира Куросава
В ролитеТоширо Мифуне
Такаши Шимура
Премиера1950 г.
(Япония)
Времетраене104 минути
Езикяпонски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Скандал“ (Шаблон:Lang-ja, по Система на Хепбърн: Shūbun (Sukyandaru)) е японски пълнометражен игрален филм от 1950 г. на режисьора Акира Куросава, десети в неговата филмография. Сценарият на филма е втора съвместна работа на Рюдзо Кикушима и Куросава, след Бездомното куче, и четвърта за актьорския екип Тоширо Мифуне и Такаши Шимура, под режисурата на именития японски кинотворец. В лентата участва още известната японска певица Йошико Ямагучи.

Творбата е критика към жълтата преса и злоупотребата със свободата на словото. В центъра на историята седи млад художник, който несправедливо е замесен в любовна авантюра с известна певица.

Куросава споделя за този свой продукт, че не е успял да предаде замисъла му на публиката и е останал неразбран за широкия кръг зрители.[2] Скандал е първият филм на японския режисьор за компанията „Шочику“, предшестващ шедьовъра му от същата година Рашомон.

Синопсис

Ичиро Аоие се запознава случайно с Мияко Саиго, докато рисува в планината. Младата певица е изпуснала автобуса си и Аоие предлага да я закара с мотора си до Каминою, където са отседнали в един и същи хотел.

Прочутата певица е преследвана от папараци. Те заснемат двете известни личности на терасата в хотела, докато спокойно разговарят помежду си. Хори, въпреки несигурната информация, решава да публикува снимката в жълтото списание „Амур“. Пикантната новина за тайнствения любовник на благочестивата Саиго се разпространява скоростно.

Скоро Аоие разбира за клеветата и отива в редакцията на „Амур“, за да прочете изчерпания им брой. Там той удря Хори. Художникът е решен да съди списанието. Саиго, която седи настрани от случая, за да предпази семейството си, отказва да се включи в съдебния процес, понеже не е сигурна в успеха му.

Една вечер в атилието на Аоие, докато той рисува позиращата Сумие, влиза Отокичи Хирута. Той предлага услугите си на адвокат на обвинителя. Аоие решава да му се довери. На другия ден художникът отива в дома на Хирута, където се запознава с Масако. Мъжът е силно впечатлен от момичето, което въпреки болестта си е запазило положителното си мислене и благ характер. Това кара Аоие да приеме предложението на Харута.

Скандалът се отразява благоприятно на славата на художника и Саиго. Те обаче не понасят този вид интерес. Аоие решава да закрие изложбата си, докато делото напредва. Хирута разговаря с ответника, който започва да изнудва отчаяния адвокат. Кани го на бар, от където се връща пиян. Пияният мъж се разкайва дълбоко пред Масако, за това, че е слаб и лош човек. Въпреки това Хирута продължава да се среща с Хори. Редакторът му предлага да оправят сметките си извън съда. Неочаквано обаче Саиго се включва в делото и случаят става неотложим.

Хори, чрез подкупите си, държи в ръце Хирута, но все още се чувства неуверен. Свързва се с професор Катаока, който го съветва да докаже че наистина е имало любовна връзка между двамата ищци.

Настъпват коледните празници. Аоие и Саиго устройват празненство на Масако. По време на него Хирута не издържа и изсипва хули към себе си. Побягва от дома си. Художникът го последва. Двамата се отбиват в нощен клуб, където старецът се напива от мъка.

Делото „Амур“ започва. Хирута се държи неадекватно в съда и скоро срещу него избухват масово недоволство. Масако също е разочарована от баща си. Аоие обаче още вярва, че Хирута ще се промени.

Търсените свидетели на ишците се явяват – простовати селяни, присъствали на първата среща между Аоие и Саиго. Тримата мъже свидетелстват достоверно, но Катаока обръща техните показания в полза на ответника.

Вечерта Масако умира, уверена в победата на Аоие. На другия ден е заключителната част от процеса. Двете страни изказват своите последни думи. Неочаквано, преди съдиата да отсъди, Хирута призовава себе си за свидетел. Адвокатът показва доказателство – чек за 100 000 йени, дадени му от Хори. Старецът признава, че неадекватното му поведение в съда се дължало на подкупа от издателя. Списание „Амур“ губи делото.

След процеса Аоие споделя пред пресата, че истинския победител е Отокичи Хирута.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав

Име на актьора Име на персонажа
(бълг. ез.)
Оригинално име
на персонажа
Описание
Тоширо Мифуне Ичиро Аоие 青江一郎 Млад и буен художник с идеалистически възгледи. Страстен поклонник на мотоциклетите.
Йошико Ямагучи Мияко Саиго 西条美也子 Известна певица на оперна поп музика, славеща се със своята благочестивост.
Такаши Шимура Отокичи Хирута 蛭田乙吉 Подкупен и нещастен адвокат, който се бори със собствените се слабости.
Йоко Кацураги Масако 蛭田正子 Дъщеря на Хирута, прикована на леглото от туберколоза.
Норико Сенгоку Сумие すみえ Модел на Аоие, уверена в неговата чистота и строг морал.
Сакае Одзава Хори Безскрупулен издател на таблоида „Амур“.
Бокудзен Хидари Пияница 酔っ払いの男 Тъжен мъж, който си обещава да започне по-добра нова година.
Кокутен Кодо Селянин 木樵の親父A Простоват, но честен мъж.

Информация за филма

Един ден Куросава, пътувайки с влак, прочита статия от широко популярните в Япония, след войната, жълти списания. Режисьорът е смаян от вулгарния характер на писанието и ядосан от фриволното използване на свободата на словото. Той решава, че срещу този „словесен гангстеризъм“ трябва незабавно да се започне борба, иначе ще е прекалено късно. Така стига до идеята на филма Скандал.[3]

Японският режисьор обаче оценява своята творба като неефикасен оръжие срещу пошлостта в пресата, и въобще в обществото.[2]

Филмовият персонаж на Такаши Шимура, адвоката Хирута, е вдъхновен от реална съществуваща личност. В началото, докато Куросава пише сценария, той не усеща това. Хирута, иначе второстепенен персонаж, извежда напред действието и засенчва по-главните действащи лица. Писането на сценария става за първи път необикновено лесно за японския творец.[4]

Около половин година, след излизането на Скандал, докато Куросава пътува с влак по линията Инокашира, на прелеза при Камиидзуми, той неочаквано си спомня за реалният Хирута. Авторът се среща с него в близката кръчма, когато работи като асистен-режисьор в „Тохо“. Въпросният човек е около 50 годишен, пристрастен към алкохол и, подобно на персонажа от филма, има болна дъщеря, която смята за същински ангел.[5]

Куросава забравя за този господин, до деня когато се захваща със сценария на Скандал.

Библиография

  • Куросава, Акира. Нещо като автобиография или потта на жабата. София, Наука и изкуство, 1989. ISBN 9538422431.

Източници

  1. www.imdb.com // Посетен на 18 май 2016 г.
  2. а б Куросава 1989, с. 284.
  3. Куросава 1989, с. 283 – 284.
  4. Куросава 1989, с. 284 – 285.
  5. Куросава 1989, с. 285 – 286.

Външни връзки