Епистоларна литература: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
линк
мРедакция без резюме
Ред 16: Ред 16:


== Външни препратки ==
== Външни препратки ==
* [http://www.slovo.bg/old/lit-mis/199902/mserafimova.htm Серафимова, М. Жанрови идентификации на писмото (Проблеми на
* [http://www.slovo.bg/old/lit-mis/199902/mserafimova.htm Жанрови идентификации на писмото (Проблеми на литературната трансформация)], М. Серафимова, Литературна мисъл. бр. 2 (1999)
литературната трансформация). Литературна мисъл. бр. 2 (1999)]


[[Категория:Литературни жанрове]]
[[Категория:Литературни жанрове]]

Версия от 16:05, 6 февруари 2015

Епистоларната литература (от гръцки epistolé — „писмо“) е жанр на художествената проза, граничещ с белетристиката и есето, чиято основна особеност е, че сюжетното развитие, отношенията между героите и духа на епохата се изразяват посредством размяна на писма.

В основата на епистоларната литература стои утвърдената в миналото традиция идеи и възгледи да се споделят с близките чрез писма и послания. Като литературен жанр тя се развива в епохата на Романтизма и Просвещението, когато рационалният момент на кореспонденцията бива обагрен със силен емоционален заряд и стремеж към саморазкриване.

Спецификата на епистоларната литература е, че ограничава възможността за развитие на сюжета, но дава простор пред героите да разкрият най-съкровените си чувства. Възможно е не цялото, а само част от литературното произведение да е написано във вид на писма.

Видни представители на епистоларната литература са:

Външни препратки