Комиция: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
No edit summary
No edit summary
{{Древен Рим}}
'''Комициите''' ([[латински език|лат.]] ''comitia'', от ''comeo'' — събрание, сбор) са народни събрания в [[Древен Рим]]. Първоначално са организирани по родов принцип, по-късно според [[имуществен ценз]], а накрая - според обитаваната територия. Комициите приемалиприемат първоначално [[закон]]ите (''leges''), някои от които са били утвърждавани от [[Сенат]]а, избират по-низшите по ранг [[магистрат]]и и действат като местни органи на властта. Притежавали и правораздавателни функции по особено тежки престъпления, за които можело да бъде получено и [[смъртно наказание]].
==Видове комиции==
В различните исторически периоди са съществували три вида комиции:
* '''Куриатни комиции''' - събрания на патрициите по [[курия|курии]]. НеВ сетях включвалине били включвани [[плебеи]]те. Това е най-старото римско събрание след Comitia Calata. Организирани са в 30 [[курия|курии]], всяка от които дава по един глас.
 
* '''Центуриатни комиции''' - Тези събрания обединявали и патриции и плебеи, като се гласувало на база имуществен ценз. Според историческата традиция били създадени в средата на 6 в.пр.н.е. от [[Сервий Тулий]]. Центуриатните комиции решавали въпросите за войната и мира, избирали висшите магистрати, изпълнявали съдебни функции. Свиквали се на [[Марсово поле]] от висшите длъжностни лица -, консулите. Всички римски граждани образували 193 центурии, но 98 от тях били представители на най-богатите. Гласувало се по центурии, като всяка имала право на един глас. Първо гласували центуриите на най-богатите, после тези на следващите класи. Когато за дадено предложение се получели повече от половината от гласовете, то ставало закон, но тъй като представителите на най-богатите били повече от половината народни представители, тази неравнопоставеност будела недоволство. През втората частполовина на 3 в пр.н.е., след проведена реформа, всяка от петте класи на римските граждани давалидавала по еднакъв брой центурии - 70.
 
* '''Трибутни комиции''' – събрания на всички граждани по териториални окръзи - [[триба|триби]] (tribus). Произлиза от събранията на [[плебеи|плебс]]а (''concilia plebis''), на които се избирали народните трибуни и плебейските едили и се датира от средата на 5 в. пр.н.е. В резултат на борбата на плебеите с патрициите, през [[287 пр.н.е.]] те получили законодателна, а след това и съдебна власт и правото да избират всички некурулни магистрати, превръщайки се във важен вид на народното събрание. Трибутните комиции били свиквани от [[консул]]ите или [[претор]]ите. Събирали се на [[Форум]]а или на [[Марсово поле]]. Техните правомощия били:
# политически - избор на низшите магистрати: [[квестор]]и, [[едил]]и, както и на народни трибуни и плебейски едили
# законодателни - гласуване на законите
# съдебни - право да се произнасят присъди при определени казуси.
Организацията на трибутните комиции, основани на териториалния принцип, би трябвало да осигури истинско демократично представителство. В действителност обаче разграничението между 4-те градски и 31 селски триби в съчетание с правото на [[цензор]]ите да вписват произволно гражданите, в която триба решат, подкопало този принцип. Надделяло предимството на заможните граждани, които били вписвани в селските триби, притежавайки 31 гласа, докато бедното население било вписвано в градските триби, оставайки само с 4 гласа.
 
75

редакции

Навигация