Разлика между версии на „Алесандро Волта“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
Една пунктуационна грешка.
(Преместване на ''наставка'' в Уикиданни)
м (Една пунктуационна грешка.)
Роден е в гр. [[Комо]], където и завършва образованието си. Изпратен от родителите си да учи в [[йезуит]]ско училище, с цел да стане адвокат, той много скоро разбира, че повече го интересуват физичните и химични явления. Ентусиазиран от тях, пише първото си научно произведение, озаглавено "''De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus''".
 
През [[1774]] г. става учител по физика в родния си град, а пет години по-късно - професор в университета в [[Павия]]. През [[1775]] г. изработва "електрофор" - уред, с който се произвежда статично електричество. Следващите две години се занимава с химия на газовете и открива газа [[метан]]. Около [[1800]] г. открива и изработва първата електрическа батерия., Състояласъстояла се от редуващи се един върху друг медни и цинкови дискове, разделени с накиснато в солен разтвор кече. Това е първата и десетилетия наред единствена батерия – източник на постоянно ЕДН. Подобен източник например използвал Майкъл Фарадей в прочутите си опити, с които открил явлението електромагнитна индукция.
През [[1810]] г. [[Наполеон]] му дава титлата [[граф]]. Умира през [[1827]] г. През [[1897]] г. на негово име е наречена единицата за електрично напрежение - [[волт]]. Той открил, че винаги може да се получи „електрическа сила“, когато два различни метала се поставят в проводяща течност.
 
5

редакции

Навигация