Автомоделизъм: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Goro146 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Файлът „Jouef_playcr.jpg“ е изтрит от Общомедия от потребител INeverCry поради: Per c:Commons:Deletion requests/File:Jouef playcr.jpg.
Ред 1: Ред 1:
[[Картинка:Jouef playcr.jpg|мини|модели в малък мащаб]]
'''Автомоделизмът''' съществува, откакто съществуват автомобилите. По същество това са или копия на реални автомобили, или умалени модели на прототипи. Направата на такива модели служи за най-разнообразни цели: от научни - за изпробване в [[аеродинамичен тунел|аеродинамични тунели]] и за визуална проверка на нови проекти, до занимания на любители в свободното време.
'''Автомоделизмът''' съществува, откакто съществуват автомобилите. По същество това са или копия на реални автомобили, или умалени модели на прототипи. Направата на такива модели служи за най-разнообразни цели: от научни - за изпробване в [[аеродинамичен тунел|аеродинамични тунели]] и за визуална проверка на нови проекти, до занимания на любители в свободното време.



Версия от 01:57, 21 февруари 2015

Автомоделизмът съществува, откакто съществуват автомобилите. По същество това са или копия на реални автомобили, или умалени модели на прототипи. Направата на такива модели служи за най-разнообразни цели: от научни - за изпробване в аеродинамични тунели и за визуална проверка на нови проекти, до занимания на любители в свободното време.

Моделизмът води началото си от детските играчки и естествено се свързва основно с тях. Хобито "автомоделизъм" се радва на голям интерес, освен сред децата, и сред техните родители.

Модели, мащаби и материали

Варират от статични (стендови модели) до такива с радиоуправление. Сложността на моделите също варира в много големи граници: от почти елементарни - подходящи за малки деца, до модели с висока сложност (двигатели с вътрешно горене, скоростни кутии, диференциали, окачване), както при големите автомобили. Има различни видове: buggy - най-малък, truggy, monster - най-голям, както и видове offroad.

Най-често срещани мащаби на моделите са 1:12, 1:18, 1:24, 1:39, 1:43, 1:64, 1:87, а в България - 1:8, 1:10. Моделите на автомобили най-общо казано се колекционират според марка (на истинския автомобил), производител на модела и / или мащаб. В немскоговорещите страни доминират мащаб 1:87 (Размер H0), 1:43 (Следа 0) и 1:18. В областта на Производствените (строителни машинни, камиони и автобуси) е широко разпространен мащабът 1:50 (произвеждани напр. от Conrad, NZG, Joal, Tekno, Corgi usw.). Произходът на мащаба 1:24 са САЩ, където предимно се колекционира и до днес. От около 2003 г. И в Германия е нараснало значително търсенето на модели в мащаб 1:24 - най-вече в резултат на сегашната тенденция към тунинговани модели (напр. на Jada), които се предлагат предимно в мащаб 1:24. Моделите на автомобили се предлагат предимно изработени и сглобени. Най-голяма детайлност се постига без съмнение в моделите 1:18. Това са и моделите с най-много функции (врати, багажници и капаци на двигатели често могат да се отварят, колелата могат да завиват и т.н. Производители: Minichamos, AutoArt, Kyosho, Ertl, Yat Ming, CMC, Norev, Revell, Sun Star, Bburago, Hot Wheels,Matchbox, Maisto, Welly, Ricko, Motor Max, Exoto, Solido, Universal Hobbies, UT Models, Jadatoys, Highway 61, Dickie-Schuco, Abrex, IXO, Schabak, Norev.

1:43 е мащабът с май-голям избор на модели, а също и с най-голямата общност на колекционери. Той се счита за (така наречения) международен мащаб на колекционерите и в същност се произвежда и събира почти навсякъде по света. През 1970-те и 80-те години 1:43 се предлагаше предимно като "играчки", напр. от Gama и Solido. Много интересни и по-висококачествени модели имаше през 90-те години най-вече само в малки серии или като кит (комплект) от определени производители. Вероятно едновременното предлагане на моделчета автомобили с излизането на пазара на новите автомобилни модели е повлияло положително на мащаба 1:43. Качеството на формите и степента на подробност в сравнение с модела в мащаб 1:1 през последните 10 до 15 години значително нараснаха, не на последно място благодарение на подобряване на възможностите на промишленото производство.

Наричаните най-общо автомобили "Matchbox” в мащаб приблизително 1:64 (т.н. автомобили-играчки грубо варират между 1:52 и 1:67) се ползват с много голяма популярност сред децата. Ето защо те, чийто части обикновено са изработени от метал и пластмаса, най-често са плод на въображението. Разбира се има и модели доста сходни с оригинала. Големи производители са напр. Siku, Matchbox, Hot Wheels и Majorette. Една основна разлика в сравнение с моделите в мащаб 1:43 е в това, че на предния план стои целта децата да играят с количката а не точността на детайла. Така при Matchbox, Siku, и т.н. автомобилите по принцип се движат, което значи, че колелата се въртят. При 1:43 моделите това не е задължително условие. При моделите на Resin често изобщо не е възможно колелата да се въртят или те са с много крива повърхност и подскачат.

Мащабът 1:87 се колекционира главно в немскоговорещите страни. От Германия са и повечето производители на модели в този размер. Модели 1:87 (Следа H0) са изработени най-често от пластмаса. От 2000 г. насам някои модели са метални. Производителите Brekina, Busch, Herpa, Rietze и Wiking са само няколко представители на този важен клон. Друго мащаби, които трябва да се упоменат са 1:8, 1:12, 1:32 (особено селскостопански модели), 1:64, 1:120 (Следа TT) und 1:160 (Следа N).

В световен мащаб има повече от сто едросерийни производители на автомобилни модели плюс безброй производители на малки серии. Това са малки серии (10 до 100 бройки), като често моделът е направена от смола, а не като при едросерийните производители от пластмаса или метал. Каросерията е направена от метал (но и тук има изключения), а допълнителните части (стъкла, фарове, гуми, чистачките и т.н.) обикновено са изработени от пластмаса. Моделите на състезателни автомобили най-често са с допълнителни етикети, за да оформят автентичния състезателен вид.

В допълнение е разпространен мащабът 1:24 за сглобяеми модели от пластмаса или смола. Тук са преди всичко модели на японската фирма Tamiya и Revell.

Марки

Някои от водещите марки в автомоделизма са:

  • Kyosho
  • Mugen
  • HPI
  • Tamiya
  • Traxxas
  • Team Associated
  • Team Magic
  • Thunder Tiger
  • Cen Racing
  • Himoto
  • Hot Bodies
  • Serpent
  • LPR racing

Вижте също

Линкове

  • DCMCM Висококачествени снимки,въртящо се на 360°изображение,история,сравнение

http://diecastcarsbg.com - Българският форум за автомобилни модели