Разлика между версии на „Шестоднев (Йоан Екзарх)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
само на Йоан Екзарх, без другите значения
м (Премахване на Категория:Религия; Добавяне на Категория:Книга Битие, ползвайки HotCat)
(само на Йоан Екзарх, без другите значения)
{{друго значение|съчинението на Йоан Екзарх|библейския разказ|Шестоднев (Битие)}}
'''Шестоднев''' ({{lang-el|Ἡ Ἑξαήμερος Δημιουργία}}) е общо название на шестте дни, в които Бог сътворява света, а също така тълкования на светите отци на църквата за сътворението на света.
 
'''„Шестоднев“''' е известно произведение на българския средновековен книжовник [[Йоан Екзарх]] Български, представител на [[Преславска книжовна школа|Преславската книжовна школа]].
Най-известните съчинения са на св. [[Василий Велики]] и на св. [[Йоан Екзарх]] Български.
 
== Особености ==
От [[16 век|XVI в.]] насам в руският иконопис има сюжет ''шестоднев''.
УтрвърждаваУтвърждава се християнският възглед в българската култура и се дават представи за неговото създаване. Внася в историята на [[България]] една завършена, философски цялостна картина на света. Използват се основните похвати на логиката - сравняване и тълкуване.
 
Произведението принадлежи на [[философия|философско]]-[[богословие|богословския]] жанр, то е философско съчинение със светско съдържание и тълкувателно-нравоучителен характер, утвърждаващ християнския мироглед.
== Шестоднев на Йоан Екзарх ==
=== Жанрови особености ===
 
„Шестоднев“ на Йоан Екзарх, представител на [[Преславска книжовна школа|Преславската книжовна школа]], принадлежи на философскотълкователния жанр, тоест е философско съчинение със светско естествено-научно съдържание и тълкователно-нравоучителен характер, утвърждаващ християнския мироглед.
 
Израз е на стремежа на средновековния книжовник да обхване божието творение в картината на света и да изясни същността на сътворението.
Принципът при изграждане на текста е сакрализираната представа за последователността на божиите дела. Книгата е предназначена не за обикновения човек, а за образования читател (за кръга около княз [[Симеон]] и новосъзадаващото се българско духовенство).
 
Принципът при изграждане на текста е сакрализираната представа за последователността на божиите дела. Книгата е предназначена не за обикновения човек, а за образования читател (за кръга около княз [[Симеон]] и новосъзадаващото се по онова време българско духовенство).
=== Източници ===
Шестодневът на Йоан Екзарх е компилация от различни автори, но той прави свои оригинални допълнения.
* [[Василий Велики]] (330 - 378) - Един от отците на църквата, ранносредновековен писател със заслуги за развитието на философския език на Християнството. Бил е Ритор, адвокат, отшелник.
* [[Йоан Филопон]] (470 - 550) - Религиозен философ опитал се да успореди Аристотеловата философия с християнското учение ("За строежа на света").
* [[Севериан Гавалски]] (IV век) - Епископ на град Гавал в Сирия. Пише слова върху Битие.
* [[Аристотел]] (384 - 323 пр.н.е.) - Чрез него се възприемат античните идеи в християнската култура.
 
=== КомпозицияИзвори ===
Шестодневът на Йоан ЕкзархСъчинението е компилация от различнипроизведения на други автори, нокато Йоан тойЕкзарх прави също и свои оригинални допълнения.:
Книгата е изградена от Пролог и шест части.(Шест философски беседи, които отразяват последователността на божиите действия при сътворението на Света. Всяко едно слово е посветено на отделен ден от седмицата.)
* [[Василий Велики]] (330 - 378) - Един от отцитеотец на църквата, ранносредновековенритор, писател, със заслугидопринесъл за развитието на философския език на Християнството. Бил е Ритор, адвокат, отшелник.християнството;
* [[Йоан Филопон]] (470 - 550) - Религиозен философ, опитал се да успореди Аристотеловата философия с християнското учение ("За строежа на света").;
* [[Севериан Гавалски]] (IV век) - Епископепископ на градгр. Гавал в, Сирия., Пишеавтор на „Шест слова върхуза Битие.сътворението на света“;
* [[Аристотел]] (384 - 323 пр.н.е.) - Чрезчрез него се възприемат античните идеи в християнската култура.
 
== Композиция ==
* ''Пролог'' - представен е собственият творчески процес и има обръщение към цар [[Симеон]];
Книгата е изградена от Пролог и шест6 части.(Шест - 6 философски беседи, които отразяват последователността на божиите действия при сътворението на Светасвета. Всяко едно слово е посветено на отделен ден от седмицата.)
* ''Първото слово'' е посветено на сътворяването на светлината и мрака, на небето и земята;
* ''Пролог'' - представен е собственият творчески процес и, има обръщение към цар [[Симеон]];
* ''Второто'' - на водата и твърдта;
* ''ПървотоПърво слово'' е посветено на- сътворяването на светлината и мрака, на небето и земята;
* ''Третото'' - на растенията;
* ''ВторотоВторо слово'' - на водата и твърдта;
* ''Четвъртото'' - на небесните светила;
* ''ТретотоТрето слово'' - на растенията;
* ''Петото'' - на сътворяването на животните;
* ''ЧетвъртотоЧетвърто слово'' - на небесните светила;
* ''Шестото'' - на човека.
* ''Пето слово'' - животните
* ''ШестотоШесто слово'' - на човека.
 
== Познание ==
=== Специфика на естественото научно познание ===
* РазличаваПознанието се различава много от съвременните ни представи. То е съчетание от образно и логическо осмисляне на творението.
* Книгата е наследник на ранно-християнските енциклопедични традиции. Популярниза съчинения, в които се описва светът и се правят опити заописание интерпретациятана мусвета.
* То е съчетание от образно и логическо осмисляне на творението.
* Картината на света е йерархична. Темата за превъзходството на човека над останалите живи твари е застъпенозастъпена многократно. Според [[Йоан Екзарх]] човекътЧовекът заема най-висшето място в творението, защото е създадено по божи "образ и подобие" и носи частица от божия дух.
* Книгата е наследник на ранно-християнските енциклопедични традиции. Популярни съчинения, в които се описва светът и се правят опити за интерпретацията му.
* Разказва се за устройството на човешкото тяло, за различнитеразните създания, за природните явления. Дават се данни и за зодиите.
* Различните науки не са разделени според темата на изследване.
* Картината на света е йерархична. Темата за превъзходството на човека над останалите живи твари е застъпено многократно Според [[Йоан Екзарх]] човекът заема най-висшето място в творението, защото е създадено по божи "образ и подобие" и носи частица от божия дух.
* Разказва се за устройството на човешкото тяло, за различните създания, за природните явления. Дават се данни и за зодиите.
 
=== Обща характеристика ===
Утрвърждава се християнският възглед в българската култура и се дават представи за неговото създаване. Внася в историята на [[България]] една завършена, философски цялостна картина на света. Използват се основните похвати на логиката - сравняване и тълкуване.
 
== Литература ==
*E. Grant. ''Science and Religion, 400 BC-AD 1550: From Aristotle to Copernicus''. Baltimore: Johns Hopkins University Press, 2004.
*F. E. Robbins. ''The Hexaemeral Literature: A Study of the Greek and Latin Commentaries on Genesis.'' Chicago: University of Chicago Press, 1912.
 
== Външни препратки ==
* {{bg икона}} [http://scriptorium.hit.bg/6dnev.pdf ''„Шестоднев“'' на, Йоан Екзарх], - формат [[PDF]]
* {{bg икона}} [http://www.promacedonia.org/je/index.html ''„Шестоднев“'' на, Йоан Екзарх]
* {{bg икона}} [http://www.promacedonia.org/je/je_predg.htm Тълкуване на ''„Шестоднев“'' на, Йоан Екзарх]
* {{bg икона}} [http://istoricheskaliteratura.blogspot.com/2008/07/blog-post.html Шестоднев на„Шестоднев“, Йоан Екзарх: (Пролог;)] вж- вдясно за останалите части)]
* {{en икона}} [http://www.ccel.org/fathers2/NPNF2-08/TOC.htm Писания на Василий Велики, вкл. Шестоднев]
* {{ru икона}} [http://www.icon-art.info/topic.php?lng=ru&top_id=600 Икони - Шестоднев„Шестоднев“]
* {{elru икона}} [http://www.physwco.uoa.grru/~nektarbiblio/orthodoxybooks/paterikonvasilv2/basil_the_great_six_days_of_creationMain.htm Шестоднев''„Беседи на Шестоднев“'', Василий Велики]
* {{ruen икона}} [http://www.wcoccel.ruorg/bibliofathers2/booksNPNF2-08/vasilv2/MainTOC.htm ''„БеседиПисания на Шестоднев“''Василий -Велики, Сввкл. Василий Велики„Шестоднев“]
* {{el икона}} [http://www.phys.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/basil_the_great_six_days_of_creation.htm „Шестоднев“, Василий Велики]
* {{bg икона}} [http://istoricheskaliteratura.blogspot.com/2008/07/blog-post.html Шестоднев на Йоан Екзарх: (Пролог; вж вдясно за останалите части)]
 
{{Преславска книжовна школа}}
 
[[Категория:КнигаСтаробългарска Битиелитература]]
[[Категория:Християнски текстове‎]]
[[Категория:Философски съчинения]]
[[Категория:Старобългарска литература]]

Навигация