Разлика между версии на „Луи IX“

Направо към навигацията Направо към търсенето
8 байта изтрити ,  преди 6 години
кирилско І → латинско I
м (Замяна на файла „Louis_IX.jpg“ с El_Greco_-_Saint_Louis_roi_de_France_et_un_page_02.jpg)
(кирилско І → латинско I)
 
=== Седми кръстоносен поход ===
През 1244 година Луи ІХ тежко заболява и дава обет да стане кръстоносец. Получава в Сен-Дени хоругва и атрибути на поклонник и получава в Лион благословията на папата, Луи с кръстоносците си пристига през септември 1248 година  в Кипър, а есента на 1249 година в Египет, Дамиета, която на 6 юни французите превземат. Движейки се по-нататък, Луи достига град Мансур (1250), но силите на кръстоносците са отслабени от раздори и безпорядък и той не успява да го превземе.
 
По време на отстъплението към Дамиета, сарацините настигат Луи и го вземат в плен, от който той се откупува с предаването на Дамиета. През май 1250 година Луи ІХ отплува от Египет, но остава 4 години (1250—1254) в Сирия, очаквайки нови кръстоносци. Със своята нравственост Луи оказва огромно влияние въпху християните в Палестина, осъществява контакти с азиатските владетели. Славата му се разпространява на далеко. Получавайки известие за смъртта на майка си [[Бланш Кастилска]], Луи се връща във Франция след шестгодишно отсъствие и ревностно се заема с държавните дела.
 
Така организираният от него [[Седми кръстоносен поход]] се проваля.
 
== Канонизация ==
Веднага след смъртта на Луи ІХ, въпросът за канонизацията на умрелия крал е повдигнат от неговия син Филип ІІІIII, настояващ за признаване на на святостта на благочестивия крал, и поддържан от много влиятелни лица във Франция. След 27 години, през август 1297 година, булата «Gloria laus» на папа Бонифаций VIII провъзгласява Луи за светец. С този жест папа Бонифаций преследва целта за възстановяване на добрите отношения с внука на светеца — крал Филип ІVIV Красиви, който налага забрана за износа от Франция на благородни метали (злато и сребро), с което лишава папата от сериозен доход. Луи IX е канонизиран под името св. Людвик Френски; той става първия светец сред френските крале, без да се брои Дагоберт II, причислен към светците преди официализацията на процеса на канонизация.
 
На името на св. Людвик са кръстени множество католически храмове във Франция, както и зад границите и.
* Бланш (1252-1320);
* Маргьорит (1254-1271);
* [[Робер дьо Клермон]] (1256 — 7 февруари 1317), граф де Клермон, по линия на съпругата херцог Бурбон. Загубил разсъдък в резултат на падане от кон на рицарски турнир в чест на Карл ІI Анжуйски . Основател на династията Бурбони, станала в последствие кралска династия във Франция (1589—1792, 1814—1830)
* [[Агнеса Френска (1260–1327)|Агнес]] (1260-.19 декември 1325), омъжена от 1279 година за Робер II, херцог Бургундия
 
562 580

редакции

Навигация