Синхротронно лъчение: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Addbot (беседа | приноси)
м Робот: Преместване на 28 междуезикови препратки към Уикиданни, в d:q212871.
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''Синхротронното лъчение''' е вид [[електромагнитно излъчване]], което се поражда при движение на [[електрон]]и с релативистични скорости (близки до [[скорост на светлината|скоростта на светлината]] в [[магнитно поле]]. Генерира се при работата на [[Ускорител на частици#Синхротрон|синхротрон]]ите, а в природата такова лъчение е нещо обичайно при активните галактични ядра.
'''Синхротронното лъчение''' е вид [[електромагнитно излъчване]], което се поражда при движение на [[електрон]]и с релативистични скорости (близки до [[скорост на светлината|скоростта на светлината]] в [[магнитно поле]]). Генерира се при работата на [[Ускорител на частици#Синхротрон|синхротрон]]ите, а в природата такова лъчение е нещо обичайно при активните галактични ядра.


{{физика-мъниче}}
{{физика-мъниче}}

Версия от 21:36, 16 март 2015

Синхротронното лъчение е вид електромагнитно излъчване, което се поражда при движение на електрони с релативистични скорости (близки до скоростта на светлината в магнитно поле). Генерира се при работата на синхротроните, а в природата такова лъчение е нещо обичайно при активните галактични ядра.

Шаблон:Физика-мъниче