Разлика между версии на „Богословски факултет (Софийски университет)“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
кор., форматиране: 2x интервали, 2x й→ѝ, 2x тире, кавички, число+г. (ползвайки Advisor.js)
м (кор., форматиране: 2x интервали, 2x й→ѝ, 2x тире, кавички, число+г. (ползвайки Advisor.js))
 
== История ==
Факултетът е създаден през 1923 годинаг. и става голям център за богословско образование.
 
В 1951 годинаг. по идеологически съображения, наложени от [[атеизъм|атеизма]] на водещата управляваща [[БКП]], с постановление на [[Народното събрание]] Богословски факултет бешее отделен от Софийския университет и обособен като висше духовно училище с името [[Духовна академия „Св. Климент Охридски“]] под ведомството на [[Свети Синод на Българската православна църква|Светия Синод]] на [[Българска православна църква|Българската православна църква]]. В този период основната специалност „[[Теология]]“ съществува под названието „[[Богословие]]“.
 
През юли 1991 годинаг. ръководството на Софийския университет отправя покана към тогавашната Духовна академия отново да стане факултет към Университета, което се извършва по съответния ред още същия месец.
 
== Сграда на факултета ==
Строежът на сградата започва с обявяването независимостта на България в [[1908]] и е завършен в [[1914]] г.Проекта Проектът е на виенския архитект [[Фридрих Грюнангер]]. В нея от самото си създаване през 1923 г. се помещава Богословският факултет. По стил и украса тя интерпретира образците на старото българско архитектурно изкуство. Керамична украса с декоративни плочки по корнизите и прозорците, както и разноцветни обръчи образуват фриза в горния край на фасадите йѝ. Над главния вход е изпълнено пано от художника Н. Ганушев - – Учредяване на Българската екзархия през 1870 г. В сградата-паметник се намират Богословският факултет на Университета, библиотеката и Църковният историко-археологически музей. През 1978 г. е изографисан параклисът, посветен на патрона на Софийския университет св. Климент Охридски. Стенописите са дело на художника Николай Ростовцев - – руснак, роден в Полша, участвал в гражданската война през 1917 г. и емигрирал с белогвардейските части през 1921 г., завършил Художествената академия в България през 30-те години на ХХ век. При [[Бомбардировки на България|англо-американските бомбардировки на София]] на 10 януари 1944г1944 г. сградата пострадва тежко и изгаря куполът йѝ и е унищожено центравнотоцентралното пано с учредяването на Българската екзархия, които не са възстановени и до днес.
 
== Катедри ==
== Вижте също ==
* [http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/fakulteti/bogoslovski_fakultet2 Страницата на Богословския факултет в сайта на Софийския университет]
* [http://sofiamonuments.com/pametnik/show/42 Богословски факултет при СУ "Св„Св. Климент Охридски"Охридски“,  sofiamonuments]
{{Софийски университет}}
 

Навигация