Windows 8: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
мРедакция без резюме
Редакция без резюме
Ред 42: Ред 42:
Windows 8 Pro - сравнявйски с Windows Vista/7 това се равнява на Business(Professional) и Ultimate. Най-пълното издание, подходящо за обикновения домашен/бизнес потребител.
Windows 8 Pro - сравнявйски с Windows Vista/7 това се равнява на Business(Professional) и Ultimate. Най-пълното издание, подходящо за обикновения домашен/бизнес потребител.
Windows 8 Enterprise - най-пълното издание, всички възможно функции присъстват в него.
Windows 8 Enterprise - най-пълното издание, всички възможно функции присъстват в него.
Windows RT - издание, специално за таблети. Оптимизирано за работа с ARM процесорна архитектура. Различното при него е, че идва направо с Microsoft Office 2013 RT. Друго разлчино в него е, че няма десктоп среда, а потребителксият интерфейс, който използва е само "Метро".
Windows RT - издание, специално за таблети. Оптимизирано за работа с ARM процесорна архитектура. Различното при него е, че идва направо с Microsoft Office 2013 RT. Друго разлчино в него е, че няма [[десктоп среда]], а потребителксият интерфейс, който използва е само "Метро".
Само Windows 8 /Core/ и Windows 8 Pro ще бъдат продавани на дребно.
Само Windows 8 /Core/ и Windows 8 Pro ще бъдат продавани на дребно.
Windows RT ще се продава само с таблети.
Windows RT ще се продава само с таблети.

Версия от 21:36, 5 април 2015

Microsoft Windows 8
РазработчикMicrosoft Corporation
Последна версия6.2.9200.16384 (RTM) (1.август.2012)
Вид ОСперсонални компютри
преносими компютри
Tablet PC
Media Center PC
АрхитектуриХибридна
Интерфейс.NET Framework
ЛицензПлатен
Microsoft Windows 8 в Общомедия

Windows 8 е най-новата версия на Microsoft Windows, операционна система от Microsoft, за употреба на персонални компютри, включително домашни и бизнес компютри, лаптопи, таблети, медиа център компютри. Финалната версия (Windows 8 Build 9200 RTM) беше представена на 25 октомври, а за продажба Windows 8 и компютри /таблети/ с предварително инсталиран Windows 8 бяха пуснати за продажба на 26 октомври. В България вече също се разпространяват копия на новата операционна система на Microsoft.

Системни изисквания

1 GHz или по-бърз процесор,

1 GB RAM (32-bit) или 2 GB RAM (64-bit),

16 GB налично дисково място (32-bit) или 20 GB (64-bit),

видеокарта с поддръжка на DirectX 9 и WDDM 1.0 или по-нов драйвър.

„Модерен“ интерфейс /"Метро"/

За разлика от Windows 7, която бе предвидено да бъде по-целенасочена, за Windows 8 е планирано да се свърже повече с потребителя. Операционната система разполага с нов потребителски интерфейс, вдъхновен от дизайнерския език „Метро“, който може да се използва за множество методи за въвеждане, включително сензорнo управление, подобен на този в Windows Phone и бутон за вход, използвана Xbox 360 и PC. От „Метро“ интерфейса потребителят ще има достъп до новосъздадения Windows Store, откъдето може да изтегли (свободно или платено) множество приложения. Малко преди пускането на Windows 8 се оказва, че името Метро вече е патентовано от немската Метро Кеш & Кери като търговска марка и официалното название на новия интерфейс е заменено в последния момент на „Modern UI“ (модерен потребителски интерфейс). Някои смятат, че новия потребителски интерфейс може да бъде наричан просто Windows 8.

Стандартен потребителски интерфейс

В стандартния потребителски интерфейс са направени редица промени и подобрения. Компонентът за управление на активните програми и ресурсите на компютъра Task manager (Мениджър на задачите) е значително подобрен. Стандартния интерфейс на Windows Explorer е заменен с Ribbon интерфейса, познат от Microsoft Office и някои вградени приложения на предни операционни системи (например Microsoft Paint). С пристигането на „Метро“ интерфейса, в Windows 8 е премахнато „Старт“ менюто. То не може да бъде върнато отново направо от системата, а трябва да се използва софтуер от трети лица. Приложения като Start8 връщат старт менюто, а Skip Metro Suite пропуска новият старт екран, при вход в системата зарежда направо класическата Windows среда и премахва новите ъгли.

Допълнителни подобрения и функции

Windows 8 може да се похвали и с по-бързо и безопасно стартиране, по-добро управление на паметта, нов стилен Lock Screen (екран, показван след заклюване на компютъра както и след boot екрана), интеграция на потребителските акаунти с услуги на Microsoft като Xbox Live, нов начин за вход в акаунта (чрез парола с картинка),поддръжка на нови формати за маунтване на виртуален диск, функция, наречена Семеен Контрол (Family Safety), която да ограничава активността на дадени потребители, две нови функции за възстановяване на системата, нов компонент за бекъп - File History, вградена поддръжка на USB 3.0, подобрения във виртуализацията. Притежателите на Windows 8 Enterprise ще могат и да ползват функция с името Windows To Go, която позволява стартиране на Windows 8 от USB флашка със настройките и програмите на потребителя.

Издания на Windows 8

Windows 8 има 4 издания, вместо 7 както Vista и 7.W.

Windows 8 /наричан още Windows 8 Core/ - сравнявайки с Windows Vista/7 това се равнява на Home Premium. Всичко нужно на обикновения потребител. Windows 8 Pro - сравнявйски с Windows Vista/7 това се равнява на Business(Professional) и Ultimate. Най-пълното издание, подходящо за обикновения домашен/бизнес потребител. Windows 8 Enterprise - най-пълното издание, всички възможно функции присъстват в него. Windows RT - издание, специално за таблети. Оптимизирано за работа с ARM процесорна архитектура. Различното при него е, че идва направо с Microsoft Office 2013 RT. Друго разлчино в него е, че няма десктоп среда, а потребителксият интерфейс, който използва е само "Метро". Само Windows 8 /Core/ и Windows 8 Pro ще бъдат продавани на дребно. Windows RT ще се продава само с таблети.

Освен това заедно с Windows 8 от Майкрософт пускат и нова версия на сървърната им операционна система - Windows Server 2012.

През октомври 2013 г. Microsoft пуснаха първата актуализация на Windows 8 - Windows 8.1 под кодово име Blue. Една от новостите в актуализацията е връщането на Старт бутона в лентата със задачи. Актуализацията може да се направи и на таблети с Windows RT.

Вижте също