Разлика между версии на „Държавен дълг“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Различните страни ползват различна [[методология]] за/при определяне размера на държавния дълг. Съгласно [[законодателство в България|българското законодателство]] поемането на държавен дълг се осъществява посредством два способа - чрез емитирането на [[държавни ценни книжа]] или чрез договори за държавни заеми. Също така българското законодателство разграничава още държавногарантиран дълг, частен дълг (който не се включва към държавния), дълг на общините или общински дълг и консолидиран държавен дълг, който е номинална стойност на държавния дълг, дълга на общините и дълга на социалноосигурителните фондове.
 
Държавният дълг също така се подразделя в зависимост от статута на [[Кредитна компания|кредиторите]] и валутата[[валута]]та на заемите по него на външен и вътрешен.
 
Критерий за измеримост на размера на държавния дълг е процентното му съотношение към размера на [[БВП]] на страната. ПримерноНапример през 2005 г. държавниядържавният дълг на [[Германия]] е 68% от БВП, на [[Франция]] - 66%, на [[САЩ]] - 53%, на [[Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия|Великобритания]] - 43%, на [[Норвегия]] - 36%, на [[Австралия]] - 12%, на [[Казахстан]] - 10%, а на Хонг Конг[[Хонгконг]] - 2%. През 2010 г-. тези стойности вече са за Франция - 75% от БВП, за Германия - 83%, за [[Португалия]] - 97%, за [[Италия]] - 118%, за [[Гърция]] - 153%. Най-голямо безпокойство в световен мащаб буди стремителното нарастване на [[държавен дълг на САЩ|държавния дълг на САЩ]] и в абсолютно изражение, тъй понежекато през месец юли 2011 г. същиятой надхвърля на 100% БВП на Щатите, което води на фона на неотшумялата [[световна финансова криза от 2008 година]] до [[дългова криза в САЩ]].
 
Друга страна с проблемен държавен дълг е Гърция поради настъпилата през 2010 г. [[Финансова криза в Гърция|финансова криза]].
 
== Източници ==

Навигация