Разлика между версии на „Гуидо Сполетски“

Направо към навигацията Направо към търсенето
(Преместване на параметри от Шаблон:Биография инфо в Уикиданни)
== Живот ==
 
Гуидо е син на [[маркграф]]а [[Видо I (Сполето)|Видо I Сполетски]] и неговата съпруга Итана (най-вероятно дъщеря на лангобардския херцог, принц [[Сико I (Беневенто)|Зико Беневетски]]). От 876 г. Гуидо става [[херцог]] на [[Камерино]] - източната част на разделеното от баща му на синовете [[херцогство Сполето]], което Гуидо обединява през 883 г. За да удържи набезите на [[сарацини]]те в своите земи, Гуидо се обръща към [[Византийска империя|Византийската империя]] за помощ. Императорът [[Карл Дебели]] го обвинява в държавна измяна, залавя го и го хвърля в затвор. Успява обаче да се измъкне и сключва бърз съюз със сарацините. През 885 го оневиняват на имперско събрание. Гуидо по това време е най-силният благородник в Италия, към когото се обръща [[Стефан VI]], след като е избран за папа през 885 г., защото Карл Дебели, с когото не е обсъден избораизборът на папа, отказва да се бие срещу сарацините. За да скрепи новия съюз помежду им, папата осиновява Гуидо. След това херцогът побеждава сарацините при Гариглиано и завладява [[Капуа]] и Беневент.
 
След смъртта на Карл през 888 г., Гуидо се премества в [[Бургундия (регион)|Бургундия]], за да бъде коронясан за крал на Западното Франкско кралство в [[Лангър]], но се налага отменяне на коронясването, защото в [[Компиен]] вече е бил избран [[Одо]] от Париж. Обратно в Италия на Гуидо му се налага да се противопостави на [[Беренгар I]], когото са коронясали за крал на Италия. В битка при [[Требия]] през 889 г. успява да надвие своя враг. След това в [[Павия]] той се самообявява, основно чрез подкрепата на [[епископ]]ите от Северна Италия, за крал на Италия и е коронован като такъв. През 891 г. Гуидо накарва папата да го короняса за [[император]]. През 892 г. успява да получи от папа [[Формоза (папа)|Формоза]] короноването на своя син [[Ламберт Сполетски|Ламберт]] за съимператор.
 
Гуидо умира на 12 декември 894 г. след завладяването на Северна Италия от извикания от Формоза [[Арнулф Кернтенски]]. Неговият син [[Ламберт Сполетски|Ламберт]] загубва престола от Арнулф и умира през 898 г.
Анонимен потребител

Навигация